Filmové putování po krásách české vlasti: Hrad Bouzov je u filmařů v kurzu už od padesátých let minulého století

Filmové putování po krásách české vlasti: Hrad Bouzov je u filmařů v kurzu už od padesátých let minulého století
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Hrad Bouzov je už považovaný za filmovou kulisu. Kdo by neznal létajícího ševce Jíru, který na Bouzově pomáhal překonávat špatné časy Jasněnce. A to nebyla jediná pohádka, která si na Bouzov našla cestu. Dokonce se zde natáčely i filmy jiných žánrů. Bouzov má co nabídnout.

O medvědu Ondřejovi

Už v roce 1959 si mohli televizní diváci prohlédnout hrad Bouzov v pohádce Jaroslava Macha, který obsadil do hlavní role Jaroslava Marvana. Kromě Miloše Nedbala, Jiřiny Bohdalové, Jaroslava Vojtka či Jiřího Papeže si v pohádce výraznou roli princezny Blanky zahrála Aglaia Morávková. Mladá herečka z rodiny živnostníka, který odmítal předat svou živnost do rukou komunistů, to neměla snadné a role princezny se pro ni stala největší filmovou příležitostí. Když se v roce 1968 s manželem dostala na pracovní návštěvu do Švédska, domů už se nevrátila. Pohádka a další filmy, kde se objevila, stihl stejný osud a dlouhé roky je na obrazovkách nikdo neviděl.

Kopretiny pro zámeckou paní

Mnohem častěji si diváci mohli hrad Bouzov prohlédnout v komedii, kterou natočil Josef Pinkava podle knižní předlohy Stanislava Rudolfa v roce 1981. Do hlavní role obsadil dceru známých Sylvu Julinovou. Ta si hraní zkusila, ale role zamilované puberťačky žijící s rodiči „na zámku“ ji nijak nenadchla a o žádnou další práci před kamerou nestála. Stala se z ní zubařka. Ve filmu se Bouzov proměnil na zámek s názvem Krabonoš, což byl nápad režiséra, který znal vesnici s takovým názvem. Film je v nabídce na Voyo.

O princezně Jasněnce a létajícím ševci

V roce 1987 se na Bouzov vydal i oblíbený režisér pohádkových příběhů Zdeněk Troška, který sáhl po pohádce Jana Drdy. Do filmu obsadil celou řadu známých a oblíbených herců, mezi nimi např. Jana Potměšila, Michaelu Kuklovou, Helenu Růžičkovou, Stanislava Třísku a další.

Diváci určitě poznali hradní věž Bouzova, kde pobývala Jasněnka. Také na začátku pohádky, kdy vychází nad hradem slunce, je poznat obrys stavby. Ve filmu se objevila i brána vedoucí k hradu. Točilo se i na zámku Vítkovec a Jíra letěl do sídla zlé čarodějnice na hrad Frýdštejn.

O Janovi a jeho podivuhodném příteli, Jeskyně Zlatá růže, Arabela se vrací aneb Rumburak králem říše pohádek a mnoho dalších následovalo

V roce 1990 bylo na Bouzově rušno a s otevřením hranic se o Bouzov začaly více zajímat i zahraniční produkce. V roce 1992 se na hrad vydali italští filmaři, kteří sem z části umístili fantasy příběh Fantaghiró 2 a obsadili i české herce, např. se zde objevily herečky Anna Geislerová a Kateřina Brožová. Italové se vrátili na místo i v následujících dvou letech, aby zde natočili další díly příběhu.

Z dalších pořadů, kde můžete hrad Bouzov vidět, si možná vybavíte tituly: Mladý Indiana Jones, pohádka Rumplcimprcampr, soutěž O poklad Anežky České, pohádka Království potoků, film Tři mušketýři, kuchařská show Kluci v akci, pohádka Dvanáct měsíčků.

Zdroje článku: