Film Machete je nazýván slušně natočenou řezničinou. Danny Trejo se v něm stal hvězdou s tváří vraha

Film Machete je nazýván slušně natočenou řezničinou. Danny Trejo se v něm stal hvězdou s tváří vraha
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Není moc herců, kteří by dokázali tak dobře zahrát drsňáka, aniž by se museli příliš snažit. Kdyby byla soutěž o nejhrozivěji vypadajícího herce, Danny by asi neměl moc velkou konkurenci. Přesto si se svým obličejem lotra a vrahounským pohledem dokázal získat davy fanoušků.

Jeho život herecké hvězdy začal mnohem později, než bývá zvykem, a v obličeji má stopy života, který vedl. Jeho vcelku neuvěřitelná životní jízda už byla inspirací i pro natočení dokumentu. Nestává se často, aby se člověk dokázal po letech zločineckého života dostat až na hollywoodské výsluní.

Trejo žil od dětství život jako z gangsterky. Už ve dvanácti letech si dopřával heroin, přátelil se s kriminálním podsvětím, a tak bylo jen otázkou času, kdy skončí ve vězení.

Sám herec uvedl, že počítal s tím, že z vězení už se ven nikdy nedostane. Za mřížemi se stal boxerským šampionem a přišla i chvíle, kdy počítal s nejhorším – že za útok kamenem dostane trest smrti.

Jenže jednoho dne měl ve vězení něco jako zjevení a rozhodl se změnit směr svého života. Když se dostal na svobodu, stal se motivačním řečníkem, který pomáhal lidem se závislostí. Měl s tématem hodně zkušeností.

Na jednom ze sezení se potkal s člověkem od filmu, který se zmínil, že hledají drsně vyhlížející muže na role vězňů pro film Splašený vlak (1985). Zatímco ostatní zájemci o hereckou práci drsňáky předstírali, Trejo zaujal na první pohled. V prvním filmu hrál sice jen „štěk“, ale už se o něm vědělo.

Se svým rozsáhlým tetováním, impozantními svaly, jizvami a smrtícím pohledem se pomalu začal přesouvat k větším rolím. Když ho Robert Rodriquez (synovec) obsadil do role mlčícího nájemného vraha ve filmu Desperado (1995), konečně začal sklízet obdiv i od diváků. Jako Machete se objevil ve filmu Spy Kids: Špioni v akci, a nakonec si Machete zasloužil i „své filmy“.

Ten první z roku 2010 je v srpnové nabídce ČT. Trejo touto rolí zbořil mýty o tom, že člověk s mexickým původem a s nelíbivým vzhledem se nemůže stát oblíbeným hrdinou. Dokonce dokázal přesvědčit i o tom, že pro úspěch nemusí být člověk mladý. Bylo mu už 66 let.

K úspěšné kariéře herce přidal ještě provozování restaurací. Sláva mu nijak nestoupla do hlavy a zůstal žít v Pacoimě, kde vychoval tři děti. Nikdy se netajil svou minulostí, naopak v rozhovorech zmiňoval, že pro něj jako pro dítě byl přitažlivý život jeho gangsterského strýce a že bylo velice snadné se nechat vtáhnout do života mimo zákon.

O filmu Machete

Silný akčňák neztratil nic ze své atraktivnosti ani po letech. Danny Trejo si zde zahrál mexického federálního agenta. Po jedné akci, kdy je těžce raněn, se rozhodne raději změnit profesi. Jednoho dne dostane zajímavou nabídku za 150 tisíc dolarů za zabití zkorumpovaného senátora. Machete práci přijme, protože peníze se vždy hodí, a pro akci si vybere starou a osvědčenou odstřelovací pušku. Ve chvíli, kdy už má senátora na mušce, zjistí, že i on je v hledáčku jiného odstřelovače. To ho řádně naštve, chce se pomstít a ničemné zaměstnavatele si podat svou oblíbenou zbraní. Má v plánu je všechny naporcovat!

Zdroje článku: