Rivalové: Nakolik se drželi skutečnosti filmaři snímku o legendě Laudovi a jeho neuvěřitelném boji proti těžkým soupeřům

Rivalové: Nakolik se drželi skutečnosti filmaři snímku o legendě Laudovi a jeho neuvěřitelném boji proti těžkým soupeřům
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Každý, kdo se vyzná ve Formuli 1, zná jméno Niki Lauda. Legendární Rakušan se stal třikrát mistrem světa a je dodnes druhým nejúspěšnějším řidičem týmu Ferrari. O víkendu se konala Velká Cena Německa na Nürburgringu, a přesně tato trať je důležitá pro velkolepý film „Rivalové“.  

Film Rivalové: Skoro natočený podle reality

Rivalové je film z roku 2013, který tematizuje jeden z nejtěsnějších a nejdramatičtějších bojů o mistrovství světa ve Formuli 1 v sezóně 1976 (pokud tedy vynecháme začáteční seznámení se z minulostí obou kontrahentů). Na jedné straně stojí Niki Lauda (Daniel Brühl), pracovitý a technicky inteligentní závodník a obhájce titulu, na druhé straně James Hunt (Chris Hemsworth), divoký womenizer, silný kuřák a alkoholik, který jede především proto, že ho to baví. Rivaly jsou již dlouhá léta, společně si konkurovali taktéž ve Formuli 3.

Čtěte také: Proroctví z temnot: Film inspirovaný skutečnými událostmi, které provází mnoho konspiračních teorií

Přestože se jedná o životopisný film, bylo několik detailů umělecky změněno. Ve skutečnosti byli Lauda a Hunt v osobním životě dobří přátelé a nedopustili, aby jejich rivalita na trati zasahovala do soukromí. Ve filmu se jejich přátelství jen pomalu vyvíjí (samozřejmě z dramatických důvodů). Na začátku se dokonce vyloženě nenávidí. Také se najdou chyby v postupnosti jednotlivých závodů sezóny.

Hlavním tématem snímku je ale samozřejmě málem fatální nehoda Laudy na německém Nürburgringu. V hořícím vraku svého auta skoro uhoří k smrti a musí být ihned převezen do nemocnice. Během pobytu v německé nemocnici pozoruje Lauda, který se v tu chvíli nachází na prvním místě žebříčku, jak Hunt vyhrává jeden závod za druhým.

Čtěte také: Zvrácenosti, sektářství, vraždy, kult zla: To vše najdete v dílech inspirovaných masovým vrahem Charlesem Mansonem

Laudova nekonečná vůle mu dovolí se vrátit na trať pouhých 42 dnů po nehodě. Boj o mistrovství znovu začíná a popáleninami znetvořený Lauda statečně obhajuje vedení v žebříčku až do posledního závodu roku. Hunt má jen o 3 body méně než Lauda. Kvůli velmi špatným podmínkám Lauda dobrovolně ukončí závod ve druhém kole. Hunt dojede do cíle jako třetí a tím poráží Laudu o jeden jediný bod. Přesto Lauda nelituje svého rozhodnutí, protože „radši ztratí mistrovství, než aby se znovu zabil“.

Herecký a filmařský výkon

„Rivalové“ patří jednoznačně mezi filmy, které by si bývaly zasloužily Oscara. Daniel Brühl zvládl dokonale zahrát Laudu. Jeho vzhled, silný rakouský akcent, sarkasmus, pohyby, gestikulace a náklonnost k tomu říct cokoliv mu na jazyce leží nás dokonale přesvědčí o tom, že se zrovna nedíváme na herce, ale na opravdického Laudu v mládí.

Čtěte také: Chyť mě, když to dokážeš (2002): Jak to bylo ve skutečnosti s geniálním podvodníkem Frankem Abegnalem

Bohužel je fantastické herectví Brühla i jedna nevýhoda snímku. Výkon ostatních herců je v porovnání s ním velmi slabý. Chris Hemsworth byl bez pochyb vynikající volbou pro ztvárnění sukničkáře Hunta, bohužel nemá jeho charakter stejnou hloubku jako Laudy.  

Chvalitebné je splynutí starých originálních záběrů ze závodů (nejčastěji vidět na různých televizorech ve filmu) a nově natočené či animované scény. Divák se dokáže jednak vžít do reálné situace a současně si užít moderní CGI-technologii.

Čtěte také: Kdo byl ve skutečnosti polepšený člen nacistické SS Heinrich Harrer, jehož ve filmu Sedm let v Tibetu ztvárnil Brad Pitt

Film není jen ukázka historie. Souboj Lauda vs. Hunt dokazuje, že je důležité mít v životě toho správného rivala. Je dobré mít přátelé, ale bez nepřítele to nejde. Laudova nehoda se stala kvůli Huntovi, který přemluvil ostatní řidiče závodit v ten osudný den, i když byla trať mokrá a nebezpečná. Hunt byl ale taktéž důvodem, proč se Lauda hrdinsky vrátil do auta o hodně dříve, než mu to doktoři doporučili – nedokázal zkousnut, že mu ten „hajzl Hunt“ sebere všechny body. Byla dokonce chvíle, kdy si byl Lauda jistý, že kvůli těžkému plicnímu zranění zemře. Jenže on nepřál Huntovi tak lehké vítězství titulu, a začal bojovat.

Hlášky z filmu, které bychom si měli zapamatovat

Niki Lauda nebyl jen geniálním řidičem, ale i mistrem chytrých a humorných hlášek. Jeho suchý sarkasmus se společně s moudrými myšlenkami postaral o hlášky, na které jen tak nezapomeneme. Tyto hlášky z filmu Lauda řekl stejně, nebo alespoň podobně i v realitě.

Čtěte také: Predátor: Skutečného predátora potkala tragédie, při níž jeho život předčasně vyhasl

„Řekl farářovi, ať jde do prdele, že ještě žije.“ – hlásil doktor Laudově manželce, když popálený řidič poprvé od nehody promluvil.

„Věř mi, možná jsi zodpovědný za moji nehodu, ale jsi i zodpovědný za to, že tu znovu stojím. Vidět tě, jak jsi vyhrával jeden závod za druhým mezitím, co já jsem bojoval v nemocnici o svůj život, mě dostalo zpět do mého auta.“ – řekl Huntovi když se šest týdnů po nehodě vrátil zpět na trať.  

„Moudrý muž dostane od nepřítele víc než idiot od svých přátel.“

„Je jedno, co se stalo s mým obličejem, dokud mi funguje pravá noha.“

Čtěte také: Kdo byl skutečný zabiják s krycím jménem Šakal, co dělal v Československu a kolik toho má společného s filmovými verzemi

„Člověk musí ve všem vidět výhodu. Na čele se mi spálily potní žlázy, to znamená, že mi už nikdy nebude téct pot do očí. To beru jako plus.“

„Smrtka si pro mě sáhla, ale chytla mě jen za ucho.“

„Nevadilo mi, že mě předjížděl. James byl jediný, který mě směl porazit, protože byl jediný soupeř, kterého jsem natolik respektoval.“ – citát z rozhovoru poté, co Hunt ukončil svou kariéru.

 

James Hunt zemřel 1993 po infarktu.

Niki Lauda zemřel 2019 po komplikacích s ledvinami.