Chyť mě, když to dokážeš (2002): Jak to bylo ve skutečnosti s geniálním podvodníkem Frankem Abegnalem

Chyť mě, když to dokážeš (2002): Jak to bylo ve skutečnosti s geniálním podvodníkem Frankem Abegnalem
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Frank Abagnale Jr. je v současnosti špičkovým odborníkem v oblasti finančních podvodů. Ale jeho krušné mládí, kdy po něm pátrala FBI inspirovalo i k natočení filmu Chyť mě, když to dokážeš. Přestože se některé scény zdají být až nereálné, překvapí vás v kolika věcech se film s realitou shoduje.

Některé z vás možná překvapí, že je film inspirován skutečnou událostí a Frank Abagnale opravdu existuje. Ale ano, ještě než Frank dosáhl plnoletosti (tedy 21 let), padělával šeky, měnil svou identitu, střídal profese a celkem odcizil 2,5 milionu dolarů, až po něm nakonec pátrala policie alespoň 30 států. A nakonec se jim podařilo ho dopadnout. Pravý Frank Abagnale o vlastním příběhu napsal knihu, dokonce se podílel i na tvorbě filmu a podle něj se některé scény nakonec upravovaly či měnily.

Co se ve filmu shoduje s realitou a co s ní naopak nemá nic společného?

Televizní show

Na začátku filmu vidíme Franka (Leonardo DiCaprio) v jakési televizní show, kde společně se dvěma dalšími lidmi odpovídá na otázky o svém životě.

V roce 1977 se Abagnale skutečně objevil v show zvané “To Tell the Truth”, aby jeho zajmavý příběh sdílel s lidmi. Pravidla jsou jednoduchá: tři přátelé hrají tu stejnou postavu a lidé musí uhodnout, kdo z nich je to doopravdy.

Rozvod rodičů

Film ukazuje, že ještě před jeho podvody a zločiny žil Frank šťastně se svými rodiči. Jejich rozvod byl jeden z hlavních důvodů, proč začal s kariérou padělatele. Vypadá to jako smyšlená zápletka, abychom se trochu vžili do situace hlavního hrdiny.

Opak je ale pravdou, po rozvodu jeho rodičů opravdu v 16 letech utekl z domova. Abagnale přiznal, že i když si užíval život plný luxusu a bohatství, pořád si představoval, že se k sobě jeho rodiče nakonec vrátí a všechno bude zase jako dřív. Což můžeme vidět i v některých částech filmu. Ve skutečnosti má ale Frank Abagnale 3 sourozence, ve filmu byl zobrazen jako jedináček.

Frank Abagnale Sr.

Důležitou postavou ve filmu je také Frankův otec Frank Abegnale Sr. (Christopher Walken). Po ztrátě jeho bohatsví a úspěchu zůstává pořád v kontaktu se svým synem a povídá si s ním o jeho mnoha dorodružstvích. Frank Jr. dokonce riskuje, že ho policie zatkne, když se občas schází se svým otcem.

Ve skutečnosti se ale Frank Jr. po útěku z domova se svým otcem již neviděl. Později se ale přiznal, že je mu líto, že se otci před jeho smrtí ještě nedokázal omluvit.

Carl Hanratty

Carl Hanratty (Tom Hanks) byl ve filmu FBI agent, který šel po Frankovi. Několikrát už ho skoro měl, ale Frank byl vždy o krok napřed a pohrával si s ním jako kočka s myší. Postupně se mezi nimi buduje vztah a Carl nakonec Frankovi nabídne i místo u FBI.

Ve skutečnosti tu žádný Carl Hanratty nebyl. Na Frankově případu pracovalo více agentů. Nicméně mezi nimi byl Joseph Shea, který se případu věnoval nejvíce a nejspíš sloužil i jako předloha pro film. Ten ale nechtěl, aby bylo jeho pravé jméno použito. Přestože to může znít opravdu nepravděpodobně, ve skutečnosti vážně Frank dostal práci u FBI a dokonce také pracoval společně s agentem, který ho zatknul.

Podvody

Jeho triky, podvody a zločiny jsou nejspíš nejzajímavějším aspektem filmu, kde vidíme jeho ambiciózní kroky a akce. Je to velmi zajímavé a napínavé sledovat. Ve filmu vystřídal práci pilota, právníka i doktora poměrně úspěšně na to, že o nich nic nevěděl.

Podvody použité ve filmu byly skutečně inspirovány pravým Frankem Abagnalem. Dokonce se opravdu vydával za studenta, který píše do školních novin, aby si mohl zjistit více informací o pilotování. Poté si stejně jako ve filmu sehnal svou uniformu tak, že řekl, že svou ztratil.

Zatčení

Ve filmu se Frank schovává ve francouzské vesničce, ze které pochází jeho matka. Tam ho nakonec najde i Carl Hanratty a pesvědčí ho, aby se nechal odvézt francouzskou policií. Poté byl nějakou dobu ve francouzském vězení a nakonec ho převezli do Spojených států, kdy si vysloužil ještě 12 let.

Ve skutečnosti ho chytili, když ho ve Francii zahlédla letuška, se kterou dříve chodil a informovala policii. Frank byl zatčen pouze francouzskou policií, FBI se toho nijak nezúčastnila. Frank opravdu strávil půl roku ve francouzském vězení a podmínky tam byly možná ještě horší než jste mohli vidět ve filmu. Poté byl ale ještě přesunut do Švédska, kde si odseděl své zločiny. A poté ho nakonec převezli do Ameriky.

Svatba

Při jeho dobrodružstvích se Frank seznámí s mladou zdravotní sestrou Brendou (Amy Adams), zasnoubí se spolu a pořádají svatbu. Nakonec se jí přizná o svých zločinech a ona se ho snaží udat.

Ačkoliv se ve skutečnosti nezamiloval do zdravotní sestry, Frank opravdu poznal dívku, se kterou později plánovali svatbu. Také se jí o zločinech přiznal a jejich vztah skončil tím, že se ho pokusila udat na policii.

Opravdu Abagnale utekl z letadla záchodem?

Tato událost je popsána i ve Frankově knize, ale odborníci se shodují, že je to nemožné. Celý systém je prý uzavřený a nemohl by se dostat do dalších částí letadla. Inženýr Alan Anderson vysvětlil, že i kdyby se mu podařilo záchod oddělat, musel by prolézt trubkou s průměrem 10 cm. Pravdu tedy stále nevíme, ale není to příliš pravděpodobné.

"Věci, které se stávají v reálném životě jsou někdy stokrát více fascinující než cokoliv, co by se člověk pokoušel vymyslet." - Leonardo DiCaprio

Tento neuvěřitelný příběh je opravdu v mnohém inspirován skutečnou událostí, všechna jeho dobrodružství zní až nereálně a ještě k tomu vše stihl než dosáhl svých 21 let.