Začíná vánoční putování do světa pohádek, tentokrát s komedií Tři veteráni aneb zajímavosti z natáčení této pohádky

Začíná vánoční putování do světa pohádek, tentokrát s komedií Tři veteráni aneb zajímavosti z natáčení této pohádky
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Kdo by si nevzpomněl na hlášku z oblíbeného pohádkového příběhu: „Prej, jestli k nim nepřestaneme strkat rypák, tak nám vyhlásí válku!“ A podobných vtipných hlášek najdeme ve filmu pod režijní taktovkou Oldřicha Lipského celou řadu.

Pohádkové žně

Pohádkový příběh, který se nechal inspirovat dílem Jana Wericha a po smrti Jiřího Brdečka se scénáře ujal Zdeněk Svěrák, je od první minuty nabitý úžasnými dialogy mistrovsky zpracované v přívětivé češtině, která je pro Svěráka typická.

Příběh diváka zavede do pohádkového království, kterým putují tři veteráni: dělostřelec Pankrác (Rudolf Hrušínský), kuchtík Servác (Josef Somr) a dragoun Bimbác (Petr Čepek). Všichni tři jsou přímo stvoření pro veselé příběhy a dobrodružství jim začíná v okamžiku, kdy jsou od skřítků obdarovaní kouzelnou harfou, měšcem zlaťáků a cylindrem.

O potrestání povýšené Bosany

Kouzelných předmětů si moc neužijí, protože narazí na vykutálenou královskou rodinku a vychytralý král (Július Satinský) a jeho tvrdohlavá a rozmazlená dcera princezna Bosana (Vilda Skalská – Neuwirthová) jim kouzelné předměty ukradnou.

A protože základním pravidlem pohádky je potrestání zla a vítězství dobra, tak veteráni, kteří byli potupně vyhnaní z paláce, náhodou narazí na kouzelný strom frňákovník a díky jeho plodům ztrestají princeznu tím, že ji z ovoce naroste opravdu dlouhý nos, symbol lhaní, které princezně není cizí. A tím trest nekončí. Nos roste a vydává se z paláce do světa.

A přestože všichni příběh známe, znovu usedneme k obrazovkám a rádi se na něj podíváme.

Střípky z natáčení:

• Film se natáčel v Praze, na Křivoklátě, v lomu v Koněpruských jeskyních, na hradbách v Nymburku a v německé Quedlinburgu.

• Přestože film vznikl v totalitě v roce 1983, vysílal se v obou německých zemích.

• Princezna ztvárněná Vidou Skalskou – Neuwirthovou se musela kvůli svému nosu dostavit do maskérny o hodinu dříve než ostatní, aby jí nos mohl pořádně narůst do délky 2,5 metrů. O zbytek délky se postaraly triky.

• Představitelka princezny vyhrála konkurz v období, kdy skončila střední školu a hlásila se na DAMU. Když získala roli, měla velké plány pro svou kariéru. Nakonec bylo vše jinak a herečka se věnuje loutkovému divadlu, píše knihy pro děti a poté, co poznala historii svých židovských předků se snaží šířit informace o víře mezi dětmi.

• Během natáčení se spřátelil Rudolf Hrušínský s Milanem Lasicou a přátelství jim vydrželo až do smrti Rudolfa Hrušínského.

• Neposedný frňák putoval v Průhonicích, na Střeleckém ostrově, po Karlově mostě a po Quedlinburgu.