Desperado: Fantastická a extravagantní podívaná je svěží i po 25 letech

Desperado: Fantastická a extravagantní podívaná je svěží i po 25 letech
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Začalo to nízkorozpočtovým žánrovým debutem režiséra Roberta Rodrigueze, který na filmovém festivalu SUNDANCE představil film „EL MARIACHI“. Rodriguez se chlubil svým rozpočtem 7 tisíc amerických dolarů.

Dobrá režie

Rodriguez se předvedl jako vynalézavý filmař a své zkušenosti z natáčení bez milionových rozpočtů popsal v knize. Ta je dnes považovaná za učebnici filmové školy.

Potom někoho napadlo, že když dokázal režisér s nízkým rozpočtem a obsazením, které tvořili jeho kamarádi, natočit úspěšný film, proč by nemohl zkusit film s penězi, profesionálními herci a fantastickou pyrotechnikou ve velkých kulisách.

DESPERADO

A tak vznikl film „DESPERADO“ (1995), postavený na legendě tajemného kytaristy s pouzdrem na kytaru, které je plné zbraní a střeliva.

Projekt „Desperado“ dostal 7 milionů amerických dolarů, tedy 1000x více, než měl předchozí „El Mariachi“.

I po čtvrt století nabízí „Desperado“ skvělou podívanou plnou výbuchů, přestřelek, humoru a samozřejmě výborný herecký výkon hlavních představitelů. Antonio Banderas nebyl nikdy více sexy než v tomto snímku, s kytarou v ruce.

Ve filmu nechybí pořádná dávka falešné krve, což bylo převzato z westernové klasiky, kde velké množství krve bylo používáno k vzrušení publika. Občas krvácí i hlavní hrdina, aby bylo všem jasné, že je možné jej zranit a zabít.

Herecké obsazení

Nejde nezmínit i temperamentní a zatraceně žádoucí Salmu Hayek, která si zahrála Carolinu, majitelku knihkupectví, která dokáže podle návodu v knize ošetřit střelné zranění a má pro strach uděláno. V tomto období se Salma teprve stávala herečkou první kategorie a snímek „Desperado“ ji k tomu určitě hodně pomohl. V páru s již oceňovaným Banderasem se ji opravdu dařilo. Majitelka knihkupectví, která se dostala do centra nebezpečných přestřelek vlastně náhodou, si v těžké a nebezpečné situaci zachovává obchodního ducha a je ochotná pro svůj obchod udělat cokoliv. O roli Caroliny se neúspěšně ucházela Jennifer Lopez.

Banderas je za hvězdu v každé minutě příběhu. Není to chladnokrevný zabiják jako jeho nepřátelé. Je statečný, ale i zranitelný. Je vtipný a jeho flirtování s Carolinou dělá celý film ještě atraktivnější.

Filmová hudba

Celý film dokreslila hudba kapely „Los Labos“, což byla na přelomu 80-90 let jedna z nejslavnějších španělských hudebních skupin. Hudebníci spojují rock a blues s tradiční mexickou hudbou a vytváří tak jedinečnou hudbu, která se líbí nejen Španělům.

Právě jejich hudba dokázala skvěle doplnit atmosféru děje a dát svěží rytmus celému filmu.

O filmu

Film byl natočený za rekordních 39 dní, vypomáhali pouze 2 kaskadéři. Na malé role se hercům nechtělo jezdit až do Mexika, tak jsou v mnoha záběrech místo herců místní obyvatelé.

Ve filmu se také mihne Steve Buscemi, jak sedí v lokále a vypráví příběh o El-Mariachim a roli poslíčka si zahrál Quentin Tarantino.

Na film navazuje „Tenkrát v Mexiku“ z roku 2003.