Drogy, moc, zlato, terorismus, vraždy, loupeže: Pojďte přečkat zimu ve společnosti napínavých seriálů

Drogy, moc, zlato, terorismus, vraždy, loupeže: Pojďte přečkat zimu ve společnosti napínavých seriálů
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Ve společnosti nepanuje dobrá nálada. To je ten správný čas ke sledování kvalitní seriálové zábavy. A právě kriminální žánr je v současnosti na vzestupu a z nabídky se dají vybrat starší i novější projekty, které si získaly miliony diváků na celém světě.

Pojďme si připomenout pár vydařených projektů, se kterými při sledování určitě nešlápnete vedle a jejich úspěšnost a oblíbenost u fanoušků seriálové zábavy je doložená.

Narcos (2015-2017), USA, hodnocení 94 %, 3 série

70. léta pomalu končí a Pablo Escobar (1949-1983) se pomalu seznamuje s drogovým obchodováním. Seriál se inspiroval skutečným zločincem, a přestože nejde o dokument, rozhodně se dozvíte mnoho zajímavých informací o životě největšího a nejmocnějšího obchodníka s drogami z období 80. a začátku 90. let. Escobar se zaměřil hlavně na výrobu, přepravu a distribuci kokainu (hlavně do USA). V době své největší slávy měl neuvěřitelnou moc a bohatství. Jeho jmění bylo odhadováno na 25 miliard dolarů. Jen jeho sídlo v Kolumbii, které mělo i vlastní fotbalové a golfové hřiště, zoologickou zahradu, přistávací dráhu, arénu na býčí zápasy, kurty a umělá jezera, stálo 63 milionů dolarů. Jeho dopadení nebylo jednoduché, protože uměl být velice štědrý k chudým lidem a ti ho chránili.

Kromě drsných způsobů mafie vás v příběhu čeká i usilovná práce amerického agenta DEA, který má za úkol Escobara a jeho kartel Madellín zničit. A pokud budete fandit zločinci, nejste zdaleka jediní. Herec Vagner Moura v roli Escobara podal neuvěřitelně přesvědčivý výkon.

Papírový dům (2017-2021), Španělsko, hodnocení 89 %, 4 hotové série, 5. se připravuje

Fenomenální seriál má za sebou 4 série a diváci netrpělivě vyhlíží pátou. Nízkorozpočtový projekt, který začínal tak, že se vše točilo v Madridu, protože produkce si nemohla dovolit točit v dalších lokacích, neměl ani nijak výrazný úspěch po uvedení první série ve Španělsku. Jenže potom práva zakoupil Netflix a ze dne na den se z neznámých herců staly seriálové hvězdy. Herci nemohli uvěřit, že je na natáčení další série čekaly tisíce fanoušků a museli si pořídit osobní strážce, aby se vůbec dostali z práce domů.

Příběh o tajemném profesorovi, který naplánuje dokonalou loupež a za čas další, je točený v neuvěřitelném tempu, kterému propadnete. Nakonec i z vás se stanou nedočkavci, kteří budou netrpělivě čekat, zda se povedené loupežnické bandě podaří ukrást zlatou státní rezervu.

Most (2011-2018), Švédsko-Dánsko-Německo, hodnocení 91 %, 4 série

Jedné noci se na mostě, který spojuje dánskou Kodaň a švédské přístavní město Malmö, objeví přesně na hranicích obou zemí mrtvola. Spolupráce detektivů je nezbytná a nebude jednoduchá. Tou první vraždou příběh teprve začíná. Oba detektivové, kteří se ujímají vyšetřování, jsou ve svém oboru výborní, jen se musí naučit spolupracovat. To je pro chladnou a racionální Švédku Sofii Helin trochu problém, pokud je jejím partnerem například bodrý a záletný Dán Kim Bodnia.

Seriál byl uvedený ve 150 zemích a všude získal pozitivní ohlasy. Vznikly i jeho remaky. V dalších sériích přichází nové, ale stejně nebezpečné zločiny. Nenajdete jediný díl, který by vás nudil, i když někdy je atmosféra hodně ponurá.