Josef Dvořák jako vždy v kladné roli. Od pohádkových vodníků si odskočil ke sporáku v seriálu Rozpaky kuchaře Svatopluka

Josef Dvořák jako vždy v kladné roli. Od pohádkových vodníků si odskočil ke sporáku v seriálu Rozpaky kuchaře Svatopluka
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
František Filip byl mistrem ve výrobě „lidových seriálů“, které dokázaly v socialismu přitáhnout k obrazovkám davy lidí. Tentokrát sledoval osudy dobrosrdečného kuchaře Sváťi. Sám byl „v kolektivu oblíbený“, jak se tenkrát říkalo, jen občas se našel někdo, kdo mu záviděl. Kuchař však zlo oplácel dobrem.

Jaroslav Dietl tentokrát pro inspiraci sáhl do vlastní rodiny a jako předlohu si vzal svého bratrance Jaroslava Řešátka, který byl skvělým kuchařem a pracoval třeba ve vyhlášeném pražském hotelu Alcron, kam si chodil zamlsat i Jan Werich. V roce 1967 byl dokonce na EXPO v Montrealu a v restauraci Zlatá Praha si na českých specialitách pochutnával i americký ministr spravedlnosti Robert Kennedy a jeho švagrová Jacqueline Kennedyová. V pražském Intercontinentalu zase vyvařoval pro prezidenta Gustava Husáka a členy vlády.  

Televizní experiment po vzoru kinoautomatu

Když se seriál vysílal v premiéře v roce 1985, seriál se v určitém místě přerušoval a živě diváci ve studiu (i v domácnostech) rozhodovali o dalším pokračování. Hlasování diváků z domova systémem rozsvícení světel bylo ovšem později označeno za podvod.

Dietl napsal vždy variace děje tak šikovně, že se po odhlasování diváků zvolená varianta děje opět velice brzy vrátila k pevné dějové lince.

Vlastně ani nešlo o to, že hlasování nešlo dost dobře změřit, diváky to bavilo stejně, jako dnes hrají donekonečna kvízy a klikají v anketách.

Jak vzpomínal herec Josef Dvořák na svou roli

V té době Dvořák moderoval zábavný pořad Dva z jednoho města, a tak režisér František Filip a scenárista Jaroslav Dietl zřejmě usoudili, že kromě hlavní role dokáže i velice dobře moderovat v přímém přenosu hlasování diváků.

Jak herec v jednom starším rozhovoru přiznal, obsazen byl na poslední chvíli a scénář pro všech 13 dílů neměl ani čas přečíst. Vsadil na dobré jméno režiséra i scenáristy a rozhodně neprohloupil. Dokonce si mohl lehce upravit dialogy, aby mu „seděly do pusy“. Byl nadšený z prostředí, protože v kuchyni uprostřed jídla se natáčí lépe než někde ve fabrice.

Josef Dvořák byl i trochu zvědavý, protože vařit vůbec neuměl. Z počátku se bál, že by to mohl být problém, ale režisér ho uklidnil, že na vaření budou po ruce profesionální kuchaři. A kouzlo kamer a střihu spočívá v tom, že nikdo nepozná, kdy bude v akci herec a kdy kuchař. Oddechl si, že nemusí absolvovat nějaké kurzy vaření.

Když diváci u obrazovek obdivovali, jak Svatopluk Kuřátko dobře krájí cibuli a porcuje maso, nebyly to jeho ruce.

Natáčení za plného provozu

František Filip trval od začátku na tom, že se musí vařit v opravdových kuchyních a odmítl stavbu kuchyně v ateliéru. Chtěl, aby v seriálu byla pravá atmosféra, která v takovém provozu je a ateliér by byl umělý a plný dekorací.

Natáčelo se v několika kuchyních a třeba v hotelu Pupp (tenkrát hotel Moskva) v Karlových varech to bylo za plného provozu, což rozhodně nebylo snadné. Všichni zaměstnanci kuchyně však byli velmi ochotní a šli filmařům na ruku.

Herci, kteří natáčeli v kuchyni, si pochvalovali, že se začalo kolem jedenácté, když se připravovaly obědy, a končilo se kolem druhé odpoledne. Zbytek dne měli volno a užívali si města, protože v hotelu měli i ubytování. A ani s jídlem se nešetřilo, takže všichni trošku přibrali.

Jako Kuřátko byl Dvořák ještě dlouho populární

Josef Dvořák byl ještě dlouho po odvysílání seriálu pro obyčejné lidi kuchař Kuřátko a pochvaloval si, že při zájezdech s divadlem, kdy se stravoval po restauracích, měl trošku protekci a často ho zvali i do kuchyně a chtěli po něm, aby jim poradil, zda mají všechno v pořádku.

Jako ve většině Dietlových seriálů, ani tentokrát neměli diváci nouzi o populární herce, kteří věděli, že jde o roli v projektu, který bude divácky atraktivní. Kromě Dvořáka se tak v seriálu objevila třeba Kateřina Macháčková. Dagmar Veškrnová (Havlová), Jana Paulová, Josef Bláha, Vlastimil Brodský, Karel Augusta, Josef Somr, Josef Větrovec, Oldřich Vlach, Petr Nárožný, Pavel Zedníček a řada dalších.

Seriál je v současné době v nabídce TV Prima Love.

Zdroje článku: