Dětská hvězda Jana Janatová ze seriálu My všichni školou povinní zanechala herectví a dala se k jehovistům

Dětská hvězda Jana Janatová ze seriálu My všichni školou povinní zanechala herectví a dala se k jehovistům
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Svět filmu jí po morální stránce nevyhovoval, a tak si Jana Janatová vybrala místo herectví raději balet, tanec a módní návrhářství. Hvězda seriálů My všichni školou povinní a Cirkus Humberto vyzkoušela hodně koníčků i zaměstnání. Vdala se, pořídila si rodinu a stala se jehovistkou.

Před filmovou slávou dala přednost baletu

Dnes pětapadesátiletá Jana Janatová, provdaná Havlatová, je divákům známá hlavně coby Jitka Povejšová ze seriálu My všichni školou povinní (1984). Na konkurz do tohoto seriálu zamířila během studia baletu na konzervatoři. Režisérovi Ludvíku Rážovi se zalíbila natolik, že ji bez váhání obsadil do role rozmazlené dcery Jany Preissové a Jaromíra Hanzlíka.

Rok nato následovala role Terezky Cirklové v seriálu Synové a dcery Jakuba skláře a o další rok později pak TV film Papilio (1986). Slibně rozjetou hereckou dráhu však Jana dobrovolně přerušila v roce 1988, protože filmová branže jí prý nevyhovovala po morální stránce. Tehdy odehrála svou poslední roli – Ludmilu Karasovou v seriálu Cirkus Humberto (1988). Tam jí Jaromír Hanzlík hrál pro změnu dědečka.

Třebaže tedy její herecká kariéra nebyla dlouhá, zanechala v našich srdcích nesmazatelnou stopu.

Dětská herecká hvězda vyrostla a dala se k jehovistům

Jana Janatová se posléze vrátila k baletu. Nějaký čas byla součástí taneční skupiny UNO, sólistkou baletu HD Karlín a trenérkou sportovní gymnastiky. Trénovala např. krasobruslaře Tomáše Vernera. Také vedla dramatický kroužek a založila dětské muzikálové divadlo, pro něž psala scénáře.

V současnosti se ovšem věnuje módnímu návrhářství. V Benešově si zřídila půjčovnu svatebních a společenských šatů. Ty své si od roku 2012 navrhovala pod obchodní značkou HJ Original. Volné chvíle využívala k vedení kurzů klasického i moderního baletu a španělského tance flamenca. Žije v Xaverově nedaleko města Sázavy ve Středočeském kraji, a to s manželem Petrem a třemi dětmi: Simonou, Petrem a Šimonem.

Herečka se netají tím, že patří ke svědkům Jehovovým, své sympatie k této chiliastické křesťanské sektě však nechtěla rozebírat nijak podrobně. „Ano, je to tak. Jsou to docela vážné věci, nechci, aby to vyznělo nějak špatně,“ prozradila v rozhovoru. K přemítání o duchovních hodnotách ji vlastně už od dětství vedla prababička, která byla katoličkou, brávala ji do kostela a vyprávěla jí biblické příběhy.

Zdroje článku: