Daniel Day-Lewis, oscarový herec, který se nebál jít "až na krev"

Daniel Day-Lewis, oscarový herec, který se nebál jít "až na krev"
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Daniel Day-Lewis má na svém kontě řadu hereckých ocenění i titul sir. Přesto se nečekaně rozhodl skončit s kariérou. Jedná se o nesmírně pozoruhodného muže. Co víme o jeho kariéře a soukromí?

Dítě z dobré rodiny

Tento britský herec se narodil 29. dubna 1957 v Londýně. Malý Daniel přišel na svět do dobře situované, umělecky založené rodiny, otec Cecil byl básníkem, matka Jill Balcon herečkou. Dědeček Malcolm Balcon proslul coby producent filmů Alfreda Hitchcocka.

Ač měl velmi dobré rodinné zázemí, v dětství jej považovali za problémové dítěte. Kvůli jeho původu ho vrstevníci šikanovali. Chlapec se však brzy naučil napodobit přízvuk i chování jiných dětí, což mu umožnilo lépe zapadnout.

Záhy tak v sobě objevil herecký talent a zjistil, jakým směrem se chce v životě ubírat. Podobně jako řada jiných umělců první hereckou průpravu získal v National Youth Theatre. Poté byl přijat ke studiu na Bristol Old Vic Theatre School.

Daniel Day-Lewis ve světě filmu

V 80. letech se věnoval hojně divadlu. Působil u Royal Shakespeare Company. V roce 1984 se poprvé objevil ve filmu The Bounty. Například v roce 1988 se objevil v adaptaci Kunderova románu Nesnesitelná lehkost bytí.

Daniel Day-Lewis proslul od počátku své filmové kariéry jako jeden z nejnáročnějších herců. Své role si pečlivě vybírá a velmi důsledně se na každou práci připravuje.

Ostatně vyneslo mu to několik ocenění, kromě jiného také hned tři Oscary, a to za filmy Moje levá noha, Až na krev a Lincoln. Řadí se tak k nejrespektovanějším hercům své generace. A to i přesto, že v roce 2017 zasáhla filmový svět zpráva, že herec končí s kariérou.

Důvody nesdělil, ostatně kromě svého nesporného talentu proslul herec také tím, že se jen neochotně objevuje na veřejnosti, téměř nedává rozhovory a striktně si chrání své soukromí. Ví se o něm, že je šťastně ženatý, žije s Rebeccou Miller, dcerou spisovatele Arthura Millera. Společně mají dvě děti a Daniel má ještě syna z předchozího vztahu.