Robocop: Jaké bylo natáčení v robo-obleku a proč hlavní roli nezískal Arnold Schwarzenegger

Robocop: Jaké bylo natáčení v robo-obleku a proč hlavní roli nezískal Arnold Schwarzenegger
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Policista Alex Murphy je při jedné akci zabit gangstery. Vědci společně s lékaři využili jeho mrtvého těla a vytvořili z něj nezničitelného kyborga Robocopa. Ten se vydává do ulic Detroitu, aby bojoval proti zločinu. Lidé se díky němu tak cítí bezpečněji, ale Robocopovi se začnou vracet útržky vzpomínek – mezi nimiž je i ta, jak byl zabit. A tak začne toužit po pomstě.

Najít vhodného hlavního hrdinu nebylo jednoduché, důležitým faktorem byla jeho postava

Kandidáti na roli Robocopa byli Michael Ironside a Arnold Schwarzenegger. Ovšem roli získal Peter Weller, který byl podle režiséra Paula Verhoevena skvělým kandidátem – robo-oblek mu naprosto padl, měl výrazné rty, které byly to jediné, co člověk z něho mohl vidět, a uměl zacházet s pistolí.

Udělat v robo-obleku pouze jediný krok bylo pro herce namáhavé

Aby svou roli Peter Weller zahrál co nejlépe, šest měsíců trénoval robotické pohyby s mistrem pantomimy Monim Yakim v baseballové výstroji. Pod robo-oblekem musel nosit ještě další gumový oblek, s nímž se mu sice lépe pohybovalo, ale i tak pohyb v něm dal Peterovi zabrat. Když si oblek poprvé zkoušel, maskéři jej do něj oblékali téměř jedenáct dlouhých hodin.

Peter Weller byl neustále dehydrovaný, hrozily mu zdravotní komplikace

Váha robo-obleku byla skutečně velká, navíc v něm bylo neskutečné vedro. Hlavní hrdina začal rychle ztrácet na váze, takže oblek musel být vybaven vlastní klimatizací.

V Detroitu stojí Robocopova bronzová socha v životní velikosti

I přesto, že se snímek odehrává v Detroitu, natáčelo se v Dallasu. I přesto starosta Detroitu navrhl postavit Robocopovi sochu. Vysbíralo se na ni 50 tisíc dolarů.

Americký akční snímek můžete vidět 6.10. ve 22.10 hodin na televizi Prima MAX.