Grand restaurant pana Septima: Francouzský recept na dobrou náladu

Grand restaurant pana Septima: Francouzský recept na dobrou náladu
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Bláznivá oddechová komedie s mistrovským výkonem Louis de Funèse v roli despotického šéfa tepajícího natvrdlé podřízené. Pochutnejte si na francouzské klasice jako v Grand restaurant.

Nejvyhledávanější restaurace

Panovačný majitel restaurace se svými potrhlými metodami vede své zaměstnance k poslušnosti a profesionalitě a svou restauraci k nejvyhledávanějším v Paříži. V restauraci se dveře netrhnou, pravidelnými hosty jsou úředníci z vysokých kruhů, strážníci, ale i ministři. Všechno šlape jako na drátkách do doby, kdy restauraci navštíví prezident spřátelené země. Od té chvíle pan majitel zažívá pěkná muka.

Funèsovy grimasy baví i po letech

Humor Louis de Funèse dokáže i po letech stále pobavit a rozveselit. Je stále v akci a v plné síle. Povykuje, kárá, úslužně se klaní, bije se v prsa, umravňuje, klepe se strachy, hledá a chvátá. Jeho výbušná síla emocí dokáže vycepovat každého zaměstnance a diváka nenechá chvíli v klidu. Kdo by si nevzpomněl na recept na bramborové suflé nebo hlavní taneční číslo začínající jako nenápadný balet s talíři a končící jako divoký kozácký tanec.

Dabing Františka Filipovského

Skvělý dabing Františka Filipovského vznikl až koncem osmdesátých let. Na počátku sedmdesátých let nahradil tenkrát nemocného Filipovského brněnský herec Jiří Tomek. Filipovský film později předaboval a do role se tentokrát vžil snad ještě víc než jindy, až mu při rozhovoru Septima s ministrem ulítlo: "Á, jděte do prdele!" 

Jazzový klavírista

Louis de Funèse začínal jako jazzový klavírista na Montmartru. Musel si projít desítkami malých rolí, než si jeho komediálního talentu někdo všimnul. Po sérii Četníka ze Saint Tropez, v jeho padesáti letech, se stal nejoblíbenějším francouzským komikem. V roli pana Septima vidíme herce na vrcholu své kariéry, kdy velice rád sobě vlastním perfekcionismem zasahoval do scénáře.