Jodie Foster hraje své role tak dobře, že byla dokonce příčinou pokusu o atentát na jednoho z amerických prezidentů

Jodie Foster hraje své role tak dobře, že byla dokonce příčinou pokusu o atentát na jednoho z amerických prezidentů
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Známá herečka je nadaná inteligentní žena, která svým postavám dává punc reálných lidí, a to oceňují jak filmoví kritici, tak miliony jejich fanoušků. Role si pečlivě vybírá a v soukromí je spíše plachá a skromná žena, toužící po šťastném rodinném životě.

Za kamerou od dětství

Jodie Foster se narodila 19.11. 1962 v Los Angeles jako Alicia Christian. Už brzy bylo jasné, že není obyčejné dítě. Byla nadprůměrně bystrá a chytrá. V devíti měsících mluvila a ve třech letech se učila číst. To je také období, kdy se objevila poprvé před kamerou. Budoucí oscarová hvězda začala svou kariéru reklamou na opalovací krém. Přestože nechodila do hereckých kurzů, v šesti letech už ji kamery milovaly. První úspěchy začala sklízet v disneyovských filmech. Z jednoho natáčení v deseti letech si kromě hereckých zkušeností odvážela i poranění od lva. Ale nebyla úplně běžnou dětskou hvězdou. Vsadila na dobré vzdělání a začala studovat na francouzském lyceu. Dobrou znalost jazyka uplatnila v kariéře mnohokrát a většinu filmu si do francouzštiny dabovala sama.

Zahrála si se svým hereckým idolem

V roce 1976 ohromila svým hereckým talentem ve filmu „Taxikář“, kde hrála roli dvanáctileté prostitutky, do které se bezhlavě zamiluje muž, ztvárněný Robertem de Niro. Film dostal několik nominací na Oscara a jedna z nich byla i za vedlejší ženskou roli pro Jodii. Ta se rázem stává miláčkem Hollywoodu. Jodie je ale mimo záběr kamer rezervovaná dívka a přílišná popularita ji vadí. Rozhodne se „schovat“ v univerzitním prostředí a odchází studovat na Yale.

Tragická událost ji hodně zasáhla

V roce 1981 dojde k nezdařenému atentátu na prezidenta Regana a chycený atentátník prohlásí, že to udělal kvůli Jodie, aby si ho už konečně všimla. Jodie přiznává, že od muže dostala nesčetné množství milostných dopisů, protože si ji dotyčný ztotožňuje s její filmovou rolí ve snímku „Taxikář“.

O této skutečnosti vypovídá i před soudem, který se případem narušeného muže zabývá. S herečkou tato událost dost otřese a naplno se pouští do studia i do dalšího natáčení.

Žně filmových cen

V roce 1988 vyfoukne svým hereckým kolegyním všechny ceny, včetně Oscara a Zlatého glóbusu, za roli ve filmu „Znásilnění“ a to jí otevírá všechny dveře pro další kariéru.

Potom přichází její životní role agentky FBI Clarice Starlingové po boku Antonyho Hopkinse v „Mlčení jehňátek“. Za tuto roli je opět „zasypaná“ cenami a stává se jednou z největších světových hvězd.

Sláva ji přinesla i finanční svobodu, a tak nikoho nepřekvapí, když si založí svou produkční společnost a usedne i na režisérskou židli. Ale fanoušky potěší komedií „Maverick“ (1994) v roli sympatické podvodnice a také jako tvrdohlavá vědkyně věřící v mimozemský život v zajímavém filmu „Kontakt“ (1997).

Herečka si své role pečlivě vybírá a v roce 2013, kdy dostává čestný Zlatý glóbus ve své děkovné řeč poděkuje svému partnerovi za oporu a svým osobitým stylem oznámí, že je lesbička. Za rok se vdává.

Drby: Jodie Foster a Mel Gibson jsou dlouhá léta důvěrnými přáteli. Jodie se údajně nechala uměle oplodnit anonymním dárcem, aby se mohla stát matkou. Hodně se spekulovalo o tom, že dárce nemusí být tak úplně anonymní.