Co jste ještě nevěděli o kultovním hororu Vřískot

Co jste ještě nevěděli o kultovním hororu Vřískot
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Horor Vřískot se stal bezmála kultovní. Dočkal se také několika pokračování. Patříte mezi ty, kteří mají všechny díly doslova v malíčku? Následující zajímavosti jste i tak možná netušili.

Tvůrci se inspirovali slavným uměleckým dílem

Legendární masku z filmu zná nejspíš i ten, kdo snímek nikdy neviděl. Objevila se i v parodii Scary Movie. Kde tvůrci našli inspiraci?

Vzorem jim byl proslulý obraz Výkřik od slavného norského expresionisty Edvarda Muncha. A i když interpretovat si umělecké dílo jako křičící postavu obestřenou dramatickým krvavě rudým pozadím by se nabízelo, prý tomu tak není. Umělec svým výtvarným vyjádřením na plátno přenesl pocit úzkosti z přírody.

Ve filmu si mohla zahrát „pravá blondýnka“

V roli Sidney Prescott se mohla objevit Drew Barrymore. O tu produkce stála ve snaze přilákat do snímku další známá jména. Herečka však nakonec měla jiné závazky a náročné hlavní role se musela vzdát.

Uvažovalo se pak o dalších představitelkách, o roli se ucházela například Brittany Murphy. Hlavní hrdinku si mohla zahrát i Reese Whiterspoon, která ovšem nabídku odmítla. Režisér si nakonec v seriálu Party of Five vyhlédl herečku Neve Campbell.

Ta později uvedla, že v hororové škatulce, která ji proslavila, zůstat úplně nechtěla. Navíc jí začala být na obtíž sláva, proto se na čas z veřejného života stáhla.

Ve filmu si kromě herců zahrál i Buck 120 General

Pokud vám toto označení nic neříká, vězte, že se pod ním skrývá nůž, který si ve filmu zahrál. A pozor, nejedná se o filmovou repliku, ale o reálný výrobek. Společnost Buck tento lovecký nůž vyvinula v 60. letech.

Vyráběl se až do roku 1992, kdy se ukázalo, že délka čepele je pro praktické využití příliš velká. Byl proto nahrazen subtilnějším modelem označeným 119. Tvůrcům hororových snímků se však impozantně velký nůž nejspíš naopak velmi líbil, neboť se objevil i na plakátech ke slavnému hororu Pátek třináctého.