Co jsme komu zase udělali? (2019): Francouzská komedie znechutila Ameriku

Co jsme komu zase udělali? (2019): Francouzská komedie znechutila Ameriku
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Snímek režiséra Philippa de Chauverona Co jsme komu udělali? měl ve Francii takový úspěch, že se natočilo pokračování. Anglofonní země však oba filmy považují za příliš kontroverzní na to, aby je pustily do svých kin.

Manželům Verneuilovým se nelíbí, že si jejich čtyři dcery vybraly za manžele příslušníky jiných kultur, a zatímco v prvním díle dělají vše pro to, aby překazili jejich svatby, v tom druhém se je snaží udržet ve Francii, protože je to přeci ta nejlepší země na světě. Vzít si na paškál rasistické smýšlení čistokrevných Francouzů by samo o sobě nebylo tak skandální, kdyby se oba snímky nehemžily přežitými stereotypy o samotných kulturách různobarevných nápadníků. 

Alespoň tak to vidí americká, anglická a kanadská kritika. "O čem bude druhý díl? Nejspíš se objeví pátá dcera, která bude buď lesba, nebo si vezme vozíčkáře," odhadoval ve své recenzi kanadský publicista Chris Knight. Jeho předpověď se sice nenaplnila, ale druhému dílu to na hvězdičkách nepřidalo. 

 

Volnost, rovnost, bratrství a intolerance

"Francouzi umějí urazit, i když to neměli v úmyslu," dodal Chris Knight, který navíc poukázal na povrchnost celého konceptu: "Verneuilovy dcery sice nepůsobí, že by své manžele přímo nenáviděly, ale na druhé straně mezi nimi není vidět žádná jiskra, divák ani netuší, proč si ty muže vlastně chtěly vzít."