České filmové muzikály za posledních 20 let. Které milujeme a které u diváků propadly

České filmové muzikály za posledních 20 let. Které milujeme a které u diváků propadly
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Když hovoříme o mainstreamových filmových muzikálech, sotva si někdo vybaví ty české. Jen těžko dovedeme konkurovat hollywoodskému La La Landu nebo Největšímu showmanovi, co tedy může česká produkce po přelomu tisíciletí nabídnout?

Rebelové (2001)

Retromuzikál z konce 60. let minulého století. Režisér Filip Renč vsadil na velmi líbivé prostředí střední školy. Na pozadí historických událostí se trojice maturantek zaplete se skupinou chlapců, kteří utíkají z vojny. Samozřejmě to mezi jednou dvojicí zajiskří a vyjde z toho velká láska mezi Terezou (Zuzanou Norisovou) a Šimonem (Janem Révaiem), který ale musí prchat dále za hranice. Celý film je protkaný chytlavými melodiemi, které jsou v dnešní době již ikonické. Přestože se jedná o film s výtvarnými prvky a navíc typicky puberťáckým příběhem, i při opakovaném zhlédnutí zanechá v divákovi silný dojem. Zřejmě nebudeme daleko od pravdy, pokud řekneme, že Rebelové jsou tím nejlepším, co v oblasti českého muzikálu v posledních 20 letech vzniklo. 

Kvaska (2007)

Film na motivy písní Daniela Landy, který natočila jeho žena Mirjam. Vězeň Micki se skrze časopisy zamiluje do muzikálové herečky. Rozhodne se utéct z vězení a zúčastnit se komparzu na roli, aby se stal jejím kolegou. Film nesklidil žádný převratný úspěch, je určen spíše příznivcům zpěváka Landy nežli širšímu publiku. Rozhodně se nejedná o žádný muzikálový klenot, plusem jsou ovšem herecké výkony Lucie Vondráčkové a Rudolfa Hrušínského nejmladšího. Scénář se snaží dotknout hlubších, přesto každodenních témat, tak jako samotné zpěvákovy písně. Nepůsobí ale nijak líbivě a v současné době si u diváků místo již nenajde. 

V peřině (2011)

Film V peřině bohužel potvrzuje sestupný trend kvality českých muzikálů. Je tím vůbec nejproklamovanějším hudebním filmem poslední dekády. Je třeba brát v potaz, že je natočen primárně k zaujmutí dětí, to ale neznamená, že scénář musí být naprostý nesmysl. Režie F. A. Brabce, 22 písní Reného Rypara, obsazena Lucie Bílá, Karel Roden, Bolek Polívka a Jiří Mádl. To zní jako kombinace, která může přinést příjemnou moderní pohádku, namísto toho ale vznikla zvláštní kombinace nesourodých motivů a písní.