Žena za pultem: Ani nejopěvovanější bavič československé televizní historie roli v seriálu neodmítl

Žena za pultem: Ani nejopěvovanější bavič československé televizní historie roli v seriálu neodmítl
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Vladimír Menšík byl z pohledu pamětníků lidovým bavičem, který nebyl překonán. I přes velké zdravotní problémy roli v seriálu neodmítl. Zahrál si vedoucího prodejny Karase, který musel pevnou a spravedlivou rukou držet ženský kolektiv pod dozorem.

A neměl to úplně snadné. Dokázal ukázat svou lidskou stránku a zároveň zařvat, když bylo potřeba, a sjednat si na prodejně pořádek. Karas má už v prodeji něco za sebou a své práci rozumí. Už od prvního dne také odhadl, že nová prodavačka Anna Holubová je poklad. Přišlo mu vhod, že Anna dokáže řešit i ženské hádky, do kterých se tak nerad pletl. Konečně měl někoho, kdo tuto nevděčnou roli soudce převzal.

S láskou na herce vzpomínala i představitelka Anny, Jiřina Švorcová. Přestože Menšíka znala, právě v seriálu to bylo poprvé, co se s ním potkala pracovně, a nemohla si ho vynachválit. Nezapomněla zmínit, že v té době už byl jeho zdravotní stav velmi špatný, během natáčení si píchal injekce, aby mohl dýchat, a z natáčení ho odvážela sanitka do nemocnice, kde ho do druhého dne dali dohromady, aby mohl natáčet.

Někdy byl mimo kamery úplně skleslý, ale jindy dokázal bavit celý štáb. Tušil, že už mu moc času nezbývá.

Herec a bavič Vladimír Menšík byl také neodmyslitelně spojený se silvestrovskou zábavou. V letech 1977 až 1979 moderoval 3 gigantické revuální show písní a scének. Geniální nápad, kdy obecenstvo tvořili herci a zpěváci, kteří se spolupodíleli na zábavě, kterou Menšík bravurně vedl, měl u diváků velký úspěch.

Na show se rozhodně nešetřilo a na programu se pracovalo téměř celý rok. Dalo by se říct, že každá scénka byla doslova vyšperkovaná. Po třech úspěšných ročnících však přišla stopka. Později už Menšík v silvestrovské zábavě dostával omezený prostor v krátkých vstupech. Lidé, kteří na estrádách pracovali, nikdy nepochopili, proč se vedení televize rozhodlo zrušit formát, který evidentně fungoval a neměl adekvátní náhradu. Za vším byl možná ředitel televize, který Menšíka neměl v lásce, a nedokázal se přes osobní nelibost přenést.

Na osobitý humor Vladimíra Menšíka se snažila celá řada novodobých bavičů navázat, ale nikdo už nebyl tak ryze lidový a srdečný jako bavič z Ivančič, který čerpal energii z lidí, které bavil. A pokud se dá nějaká zábava označit jako nadčasová, pak je to právě vyprávění herce, které i po více než třiceti letech dokáže pobavit.

Zdroje článku:
  • kniha Žena za pultem (Graclík, Nekvapil)),
  • autorský článek