Zlatá labuť: Tři muži, kteří udělali z Ireny lvici

Zlatá labuť: Tři muži, kteří udělali z Ireny lvici
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Stala se nejvýraznější osobností seriálu, přestože to asi původně v plánu nebylo. Irena diváky učarovala od okamžiku, kdy se začala projevovat její nezdolná povaha. Diváci jí odpustili i to, že svého muže dohnala k alkoholismu a nevynechala jedinou příležitost, aby ukázala svoje vůdcovské schopnosti.

Jako jediná dcera v rodině, Irena byla předurčená k tomu, aby si vzala vhodného muže s patřičným původem, rodila následníky rodu mužského pohlaví a reprezentovala a podporovala manžela. Taková budoucnost se však mladé ženě z dobré rodiny nelíbila. Vzdorovitý charakter nabíral na síle už od dětství. Mohl za to její otec, Kučera senior.

Irena a otec

Celým seriálem se táhl komplikovaný vztah, který měla mladá žena se svým otcem. Irena se cítila vedle bratrů odstrkovaná a nedoceněná, a tak se rozhodla otci ukázat, že je silnější než její sourozenci. Jenže ať se snažila sebevíc, nedokázala svou úlohu v rodině a v rodinné firmě změnit. Byla chytrá, schopná, ale pro otce to bylo jen děvče, které nedělalo to, co po něm rodiče chtějí.

Bylo zmíněno i to, že se neprovdala za nápadníka, ze kterého by rodina byla nadšená. Lukáš Mašek sňatkem nezískal žádnou pozici v rodinném byznysu.

Irena s otcem
Irena s otcem | Zdroj: TV Nova

Irena splnila svou úlohu matky, ale ta ji nenaplňovala, a tak si prosadila práci v rodinném podnikání. Trvalo mnoho let, než otec uznal její kvality, ale bohužel jí trnitou cestu za kariérou a doceněním narušilo přiznání k lesbické sexuální orientaci. Veškeré úsilí, které celý život vkládala do toho, aby ukázala, že je stejně silná jako muži, bylo pryč.

Irena a bratr Petr

Rudolfova invalidita a úzkostlivá péče o jeho životní pohodu udělala z Irenina nejstaršího bratra líného mazánka, kterého spíš než postižení z rodinného byznysu vyřadila pohodlnost a sebelítost. Rudolf byl ze hry a Irena cítila, že jako druhorozené dítě by práva na pokračování v rodinném podnikání měla přejít na ni. Jenže žila ve špatné době a byla přehlížená.

Irena a Petr
Irena a Petr | Zdroj: TV Nova

Jako velkou křivdu nesla to, že rodiče vůbec nepřipustili, že by mohla být schopná po otci převzít vedení rodinného podniku. K této úloze k jejímu zděšení předurčili nejmladšího syna Petra. Podle Ireny nebyl Petr zdaleka tak odolný jako ona a nebyl rodinnému byznysu ani tak oddaný. Rozhodl se postavit si moderní obchod a nic jiného ho nezajímalo.

Ač měla bratra svým způsobem ráda, dlouho ho považovala za slabocha. O to víc se soustředila na to, aby byla lepší a aby to rodiče viděli a také uznali.

Irena a Gruber

Když na scénu přišel velitel Prahy Wilhelm Gruber, bylo jasné, že našla rovnocenného partnera. Gruber byl stejně mstivý, zákeřný a oddaný své věci. Oba si šli za svým cílem „přes mrtvoly“. Gruber byl první muž, který dokázal Irenu ponižovat tak, že ji to zabolelo. O to víc silnější se rozhodla být. Kdyby neměla jedinou slabinu jménem Alena, rozhodně by vyhrála většinu malých i velkých bitev, které s Gruberem vedla. A v její prospěch mluví i to, že na rozdíl od něj ona za sebou neměla armádu a neomezenou moc.

S Gruberem hrála svou životní hru a s přihlédnutím k výsledku dokázala vyhrát, přestože neměla v ruce ty nejlepší karty. Cena za vítězství byla hodně vysoká, protože navzdory neshodám v manželství, svým způsobem Lukáše Maška milovala a byl jí oporou.

Irena a Gruber
Irena a Gruber | Zdroj: TV Nova

Můžeme jen hádat, jak by život Ireny pokračoval. Rodina by musela zvolit buď naprostou loajalitu říšské věci, anebo by postupně přišla o majetek. A kdyby se to nestalo během války, zkáza by rodinu čekala hned po válce nebo v roce 1948.

Tvrzení Ireny, že se bude starat o děti, nejspíš nebylo úplně přesné. Tomu napovídalo loučení s Alenou. Podle útěku Petra lze usoudit, že rodina měla způsob, jak se dostat za hranice do bezpečnější země, a Irena zůstala na ochranu dětí sama. Logicky by asi následovala Petra nebo by i s rodiči zmizela ve Švýcarsku, kde před časem pobývala její matka a synové.

Zdroj článku:
  • Autorský text