Jesse z filmu Zachraňte Willyho! skončil ve vězení za domácí násilí. Stále se snaží oživit hereckou kariéru

Jesse z filmu Zachraňte Willyho! skončil ve vězení za domácí násilí. Stále se snaží oživit hereckou kariéru
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Herec Jason James Richter zažil nejslavnější chvíle kariéry ve třinácti letech, kdy zazářil v rodinném snímku Zachraňte Willyho!, ale pak už to s ním šlo v podstatě jen z kopce. Zahrál si ještě v dalších více či méně úspěšných filmech, načež byl zatčen za domácí násilí a musel na léčení.

Film Zachraňte Willyho! z něj udělal hvězdu

Jason James Richter se narodil 29. ledna 1980 v americkém Oregonu a ve třech letech se s rodinou přestěhoval na Havaj, kde si ho všimla japonská castingová agentura. Tehdy odstartovala jeho herecká kariéra, v níž od roku 1989 pokračoval v Los Angeles.

V roce 1993 byl natočen dnes už ikonický rodinný film Zachraňte Willyho!, jenž Jasona proslavil nejvíce. Právě on si v něm totiž zahrál roztomilého Jesseho, který se během čištění delfinária spřátelí s kosatkou Willym. Tu se později rozhodne zachránit před krutým osudem a vypustit zpátky do moře. Jason byl do role vybrán z neuvěřitelných 4 000 uchazečů a účinkoval také ve dvou pokračováních z let 1995 a 1997. Kromě toho si jej můžete pamatovat např. ze třetího dílu Nekonečného příběhu (1994) nebo z dobrodružného sci-fi Laserhawk (1997) a z dramatu Lososí řeka (1998), v němž si zahrál po boku Kate Hudson.

Sláva z dětství ale nevydržela dlouho

Poté přišla několikaletá pauza od filmových rolí, během níž se Jason věnoval hlavně muzice. Vystoupil v klipu Michaela Jacksona Childhood, zahrál si v několika epizodách seriálu Sabrina – mladá čarodějnice a v letech 2000 až 2005 byl kytaristou skupiny Blueroot. Posléze se stal členem skupiny Fermata.

Co se týče filmové tvorby, znovu se před kameru dostal v roce 2010 v akčním sci-fi thrilleru Tekken. Následovaly další pauzy a herec se objevoval spíše sporadicky jen v nízkorozpočtových televizních snímcích, které propadly u kritiků i diváků. Namátkou zmiňme třeba Vicious (2016), Last Rampage (2017), High and Outside (2017), Inhumane (2018) nebo Driver (2018). Jasonovi se bohužel nedařilo prorazit ani jako režisérovi či producentovi. Na rozdíl od atraktivních pracovních nabídek se na něj ale začaly nabalovat skandály.

Za domácí násilí putoval do vězení

Roku 2018 byl Jason James Richter dokonce zatčen, a to za domácí násilí, jehož se měl dopouštět na své tehdejší přítelkyni. Za mřížemi strávil dvě noci a po zaplacení tučné kauce, která v přepočtu činila cca 550 000 Kč, byl propuštěn. Zanedlouho ovšem přišlo obvinění ze dvou dalších přestupků, opět kvůli domácímu násilí a ještě za vandalismus. V prosinci téhož roku strávil ve vězení několik dalších dní a zbylých 36 měsíců dostal podmíněně. Zaplatil navíc nemalé odškodné své přítelkyni a hned v lednu 2019 se přihlásil do programu na léčbu domácího násilí, kterou prakticky přesně o rok později ukončil. Už několikátý pokus o restart herecké kariéry zatím završil rolemi v thrilleru Střípky (2021) a v komedii Last Call (2021).

Zdroje článku: