Věra Galatíková měla se záletným manželem neuvěřitelnou trpělivost, vzkaz na rozloučenou mu nahrála rok a půl před smrtí

Věra Galatíková měla se záletným manželem neuvěřitelnou trpělivost, vzkaz na rozloučenou mu nahrála rok a půl před smrtí
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Svůj sametový hlas propůjčila francouzské herečce Annie Girardot, se kterou se dokázala spřátelit, přestože francouzsky neuměla. Její studenti z herecké fakulty na ni vzpomínají s láskou, dcera Kristýna ji viděla jako silnou ženu, která žila jen pro rodinu a herectví, na sebe vůbec nemyslela.

Rok a půl před svou smrtí nahrála vzkaz na rozloučenou pro svého manžela Ladislava Freje, se kterým prožila vášnivé, ale komplikované manželství plné nevěr, které přehlížela. Jak ve vzkazu zdůraznila, za štěstí zaplatila odžitou bolestí, ale vše dělala pro děti, které ji potřebovaly.

S Ladislavem se seznámila už na škole, a i když byla o tři roky starší, schopný a inteligentní mladík ji docela zajímal. Moc vážně ho však nebrala, protože na nezkušené muže si moc nepotrpěla. Nakonec se dali dohromady až později, když spolu zkoušeli hru v divadle, kde hráli role milenců. Moc předstírat nemuseli, láska je zasáhla opravdu.

Věra věděla, do čeho jde. Její nápadník byl v té době už pověstný sukničkář a za sebou měl dvě manželství, která zkrachovala proto, že se mu nedařilo mít děti, po kterých toužil. Vztah s Věrou narušil její odchod do Prahy, kde dostala angažmá v Činoherním klubu. Frej zase odešel do Ostravy.

Přestože ho Věra přesvědčovala, že se i on dostane do Prahy, nevydržel bez ženy a znovu se oženil. Tentokrát s hereckou kolegyní Evelynou Steimarovou. Ale ani s ní se mu nedařilo mít potomka. Když se rozváděl, ona byla těhotná s jiným a on čekal vytoužené dítě s Věrou. Do Prahy se opravdu dostal.

V roce 1971 se jim narodila dcera Kristýna (Frejová), která hraje v současnosti třeba v seriálu Dobré zprávy. Za tři roky přišel syn Ladislav.

dcera Věry Galatíkové-Kristýna Frejová, zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Ani se dvěma dětmi se Frejovi nechtělo jít do manželství a matka jeho dětí na něj netlačila. Nakonec se svatby přece jen dočkala, když Ladislav onemocněl a skončil v nemocnici. Možná se bál, že zůstane sám, nebo na něj zapůsobilo nemocniční prostředí, najednou se ženit chtěl.

Svatba jim však štěstí do manželství nepřinesla. Frej se vrátil ke starým zvykům a milenkami se ani nijak zvlášť netajil. Bylo mu jedno, že má milující ženu, která se kvůli němu trápí. On tvrdil, že ji miluje, ale nemůže si pomoct. Ženám nedokázal odolat. Navíc měl často deprese a výbuchy hněvu, což moc rodinné pohodě nepomáhalo. Zatímco se Věra pilně starala o děti, hrála a po nocích uklízela, aby byla domácnost v pořádku, Ladislav si moc hlavu s rodinou nelámal. V rozhovoru pro Nostalgii jeho dcera uvedla, že když točil Nemocnici na kraji města, tak ho třičtvrtě roku neviděla. A stres si na nešťastné manželce vybral svou daň.

V roce 2002 se přihlásila rakovina plic. Poprvé nad nemocí vyhrála, ale o pět let později odcházela od lékaře se stejnou diagnózou. Tentokrát to však bylo vážnější.

Ve svém rozloučení manželovi uvedla:

„Ani ti nemůžu popsat, jak jsi vypadal, když profesor řekl ‚Buďte na ni hodný, rakovina je nemoc duše‘.“

Herec šel tentokrát opravdu do sebe a alespoň zbylý čas se své ženě věnoval. Lékaři jí dávali tři měsíce, ale ona chtěla ještě vidět vnoučata, a tak si na ně dva a půl roku počkala. Zemřela v prosinci 2007, bylo jí 69 let.

Zdroje článku:
  • Nostalgie,
  • ČSFD,
  • autorský článek