Vzpomínka na Zlatovlásku a Jorgu Kotrbovou, která už dávno místo Jiříka obdivuje koně

Vzpomínka na Zlatovlásku a Jorgu Kotrbovou, která už dávno místo Jiříka obdivuje koně
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Princeznu Zlatovlásku si několik generací dětí zamilovalo už jako pohádkovou postavu z knihy Karla Jaromíra Erbena. Okouzlila i filmaře a dočkala se hrané i loutkové podoby. 1. dubna si připomeneme hranou verzi režisérky Vlasty Janečkové z roku 1973 na obrazovkách ČT.

Velkou lásku v době natáčení místo Zlatovlásky našla režisérka Janečková, kterou okouzlil mladší představitel Jiříka, Petr Štěpánek. Diváci však o pěknou porci romantiky nepřišli a před kamerou si romantický příběh prožil Jiřík s princeznou, která měla zlaté vlasy zářící tak, až zrak přecházel.

Většina hereček, které měly tu čest a staly se ikonickými pohádkovými princeznami, na své role rády vzpomínají. To však není případ herečky Jorgy Kotrbové, která hereckou profesi opustila už před mnoha lety a nechce se ani ve vzpomínkách vracet k tomu, co po sobě ve světě filmu zanechala.

Jorga Kotrbová se jednoho dne rozhodla, že chce žít normální život, a od té doby u ní novináři moc úspěšní nebyli. Většinou se zdržuje na venkově, kde se na své farmě stará o koně a užívá si slastí a strastí života babičky.

Herečka, která v dubnu oslaví 77 let, se naposled před kameru postavila v roce 2003 v televizním filmu Smrt pedofila.

Díky české tradici spojené s láskou ke klasickým pohádkám, na které se rádi občas podívají i dospělí, se Zlatovláska stala její nejslavnější rolí. Natáčela se na vodním zámku Červená Lhota, kde Zlatovláska žila se svým starým otcem a sestrami. V kapli zámku se nakonec Zlatovláska za kuchtíka Jiříka provdala.

Jiřík a Zlatovláska
Jiřík a Zlatovláska | Zdroj: Vladimír Souček / © Česká televize

Jorga Kotrbová měla nepřehlédnutelný herecká talent, ale nebyla to práce, o které snila. Chtěla být veterinářkou a ke zvířatům měla vždy blízká vztah. Právě díky němu se dočkala své role ve filmu Trápení režiséra Karla Kachyni. Později se kromě pohádkové princezny osvědčila i v celé řadě dalších rolí.

Díky svému hlasu byla velice vytížená i v dabingu, a její hlas tak slýcháme i dnes, třeba v legendárním seriálu M.A.S.H., kde nadabovala majora Hullihanovou.

Když po revoluci měla možnost získat zpět rodinný majetek, rozhodla se, že si splní svůj sen, a koupila si dům s pozemky na venkově v Ludvíkově pod Smrkem, kde se začala věnovat koním. Často se o ní psalo, že nezvládala přijmout skutečnost, že stárne, a to byl důvod, proč se stáhla do ústraní.

Nejspíš ale jednoduše dala přednost trávit čas obklopená přírodou a vnoučaty, která jí její tři potomci nadělili.

Zdroje článku: