Létající skateboard, světelný meč nebo pravá hlava koně aneb nezapomenutelné filmové rekvizity

Létající skateboard, světelný meč nebo pravá hlava koně aneb nezapomenutelné filmové rekvizity
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Pojďme se poohlédnout po originálních filmových rekvizitách, které se staly nezapomenutelnými. Z některých se dokonce staly žádané suvenýry, jiné šokovaly herce i diváky.

• Nejen fanoušci Star Wars vědí, jak vypadá světelný meč. Ten vytvořil tvůrce speciálních efektů John Stears a na původní meč použil blesky ze starých fotoaparátů. Dodnes je meč povinná výbava všech nadšenců této filmové série.

• Slávu si získal i létající skateboard z komedie Návrat do budoucnosti II., na kterém svištěl Marty, hrdina filmové série, kterého si zahrál Michael J. Fox. Perličkou je, že režisér série Robert Zemeckis se před novináři zmínil, že filmový „Hoverboard“, který na sobě měl vytištěnou značku Mattel, skutečně existuje, ale kvůli bezpečnosti ho firma Mattel neuvedla na trh. Na nic netušící firmu se tak najednou začaly obracet davy lidí a žádat informace o létajícím skateboardu.

• Kromě Harrison Forda si v jeho dobrodružné sérii o Indiana Jonesovi zahrál neméně významnou roli i jeho pověstný bič, který umí herec perfektně ovládat. Bič navrhl na konci 70. let David Morgan a od prvního dílu ho Indiana nedal z ruky.

• Film Snídaně u Tiffanyho patří sice do skupiny filmů pro pamětníky, ale díky cigaretovému náustku, který držela herečka Audrea Hepburn v ruce, se tento módní výstřelek stal po uvedení filmu hitem.

• Když točil Francis Ford Coppola Kmotra, v jedné scéně je uřezaná hlava koně. Původně produkce zamýšlela použít plastový model, ale režisér nebyl s výsledkem spokojený a dožadoval se pravé hlavy. Začala tedy pátrací akce, a nakonec byla hlava opravdu nalezena v továrně na výrobu psích konzerv. Herci ale s tak reálného natáčení byli otřeseni.

• Poměrně velkou roli si ve filmu Trosečník s Tomem Hanksem zahrál i míč, kterého opuštěný muž pojmenoval Wilson, podle sportovní značky Wilson Sporting Goods.

• V populární komedii Na Hromnice o den více získal jednu zásadní roli digitální budík, který hlavního hrdinu televizního moderátora Phila Connorse (Bill Murray) budí stále do stejného dne. Budík byl narychlo zakoupený na bleším trhu.

• Když usedli Demi Moore a Patrick Swayze k hrnčířskému kruhu, nikdo neměl tušení, že vzniká jedna z nejromantičtějších scén všech dob, která byla v celé řadě pořadů i filmů napodobována. Herec si na scénu vzpomněl i ve své biografii.

• Ze Zlatonky, neposedného míčku pro hru Famfrpál v příběhu Harryho Potera, se stal dokonce licencovaný suvenýr, který baví děti i dospělé.

• Stejně slavný je prsten z dalšího úspěšného snímku Pán prstenů. Jens Hoyer Hansen je zlatník, který vyrobil vítězný prototyp prstenu této filmové ságy. Pro potřeby filmařů nakonec vyrobil dalších 40 kopií.

• Pozornost diváků upoutala obličejová maska, kterou nosil Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) ve filmu Mlčení jehňátek. Pro účely natáčení kostýmní výtvarnice Colleen Atwood vytvořila celou řadu odpudivých masek, ze které potom vzešla ta vítězná. Herec si všechny masky vyzkoušel.

• V kolekci rekvizit zaujímají přední místo ikonické šaty Marilyn Monroe, které nechala rozevlát v komedii Billyho Wildera Slaměný vdovec. Nejslavnější šaty dějin kinematografie ušil kostýmní výtvarník William Travilla a v představách lidí zůstává Monroe už navždy spojená s touto scénou.

Zdroj: spatuletail / Shutterstock

Zdroj: