Vzlety a pády Rostislava Nováka: Luboš z Ulice hraje v představení Up End Down

Vzlety a pády Rostislava Nováka: Luboš z Ulice hraje v představení Up End Down
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Rostislav Novák alias Luboš Mareček z Ulice se v pořadu TV Nova rozpovídal o divadelním představení plném akrobatů, muziky, vzpomínek a také životních vzestupů a pádů. Promluvil též o vlastním pádu – o boji s démonem alkoholem.

Představení o vzpomínkách, emocích a andělech

Herec Rostislav Novák je divákům známý především díky seriálu Ulice, kde hraje Kryštofova tátu Luboše Marečka. Ten tráví dny většinou tím, že doprovází vnoučka Vojtu na fotbal nebo sedí doma a společně s manželkou Věrkou se snaží na něčem ušetřit. Když všetečnou Věru (Milena Steinmasslová) popadne touha strkat nos do cizích věcí a organizovat lidem život, je to právě kliďas Luboš, kdo se ji pokouší krotit – ale moc se mu to nedaří.

Ulice však není jediným místem, kde můžete Rostislava Nováka vídat. Herec si ze seriálu rád odskočí na divadelní prkna, o čemž se rozpovídal během rozhovoru s redaktorkou Denisou Smejkalovou v pořadu TV Nova. Účinkuje v představení Up End Down divadelního souboru Cirk La Putyka, které vypráví příběh člověka, který žije jen svými vzpomínkami, od nichž se nedokáže odpoutat.

Už z názvu je patrno, že představení ukazuje různé vzlety a pády, přičemž sám Rosťa Novák tam má svůj osobní pád.

Představení plné emocí, které bývají v dnešní době upozaděny daty a fakty a podle herce jsou nesmírně důležité, je tedy o vzpomínkách na to dobré i špatné. Up End Down formou kombinuje akrobacii, živou muziku a činohru a přináší pohled na cestu od narození až k smrti skrze fantazii.

Domácí scénou souboru Cirk La Putyka je divadlo Jatka78, na jehož repertoáru jsou kromě Up End Down také představení Biograf, Cesty vzdávající holt cirkusovému umění, Senses dotýkající se všech smyslů atd. Up End Down, popisované coby novocirkusová báseň o andělech a lidech, vzniklo v roce 2010 jakožto druhá inscenace souboru.

V Ulici jako Luboš se synem Kryštofem
V Ulici jako Luboš se synem Kryštofem. | Zdroj: TV Nova

V boji se závislostí při něm stál anděl strážný

V představení se postava Rostislava Nováka setká s andělem, jenž zapomněl na svá křídla a nemůže se vrátit do nebe. Věří ale samotný herec na anděly? „Vyrůstal jsem v evangelické rodině… V souvislosti se závislostí věřím, že je to nejen nemoc těla, ale hlavně duše. Tam se najednou stal ten zázrak, takže věřím… Neprozradím. Ale anděl byl při mně.“

Do hercova života totiž zasáhla řada tragických událostí, což přispělo k tomu, že smutky řešil alkoholem. Ve čtyřiceti podstoupil léčbu a následujících čtrnáct let svému démonu odolával. Krátce si však prošel i recidivou. „Závislost je obrovský boj. Kdo to nezažil, tak neví. S mnoha lidmi jsme si řekli, že i když tím trpěla rodina, jsme vděční za to, že jsme se do té žumpy dostali, protože ten vzlet je obdivuhodný.“

Zdroje článku: