Předvánoční výzva Ulice na podporu mobilních hospiců předčila veškerá očekávání

Předvánoční výzva Ulice na podporu mobilních hospiců předčila veškerá očekávání
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Pro mobilní hospice se Ulici a jejím divákům podařilo vybrat o polovinu vyšší částku, než se původně zamýšlelo. Vybrané prostředky budou použity na rozšíření povědomí o dostupnosti služeb mobilních hospiců. Osvětě už teď výrazně pomohli herci zapojení do propagace.

Prostřednictvím Magdina příběhu pomáhá Ulice i diváci

Na první pohled neatraktivní téma se i díky zapojení herců z Ulice dočkalo velkého mediálního ohlasu. Přestože je umírání součástí života, bývá náročné o něm mluvit – a stejně tak o přáních spojených s našimi posledními dny. Zaměstnanci mobilních hospiců se toho však nebojí. Nezalekli se ani tvůrci seriálu Ulice, kteří po téměř dvou letech navázali na příběh nemocné Zdeny (Yvetta Blanarovičová). Ta se dobrovolně rozhodla ukončit svůj život a její dcera Magda (Veronika Čermák Macková) to tenkrát nesla velice těžce.

Na základě maminčina dopisu, jenž jí byl doručen tak trochu ze záhrobí, se mladá učitelka rozhodla uspořádat sbírku na podporu mobilních hospiců. Převlečená za nevěstu vyrazila i s klávesami do hospody a také do školy, aby hrála a zpívala posluchačům na přání a získala od nich cenné příspěvky. Dobře si uvědomovala, jak je odborná pomoc důležitá, když pečujete o nemocné blízké. Kdyby tehdy měla lepší informace a věděla o službách mobilních hospiců více, její maminka by možná učinila jinou volbu.

Povedlo se vybrat pěknou částku! Sbírka ale ještě nekončí

Kromě tohoto příběhu Zdenky a Magdy, který diváci už dobře znají, poskytl oblíbený seriál navíc ještě poznatky o fungování mobilních hospiců. Publikoval je na svých kanálech TV Nova a rovněž v externích médiích, především díky podpoře herců z Ulice Aleny Štréblové, Markéty Stehlíkové, Filipa Rajmonta a dalších. Ve sbírce se podařilo vybrat krásnou částku 125 270 Kč.

Markéta Stehlíková podpořila sbírku pro FMH, dlouhodobě spolupracuje s MH Ondrášek. Zdroj: TV Nova

„Velká vlna podpory a zájmu ze strany diváků nás mile potěšila. Díky vybraným darům budeme v příštím roce realizovat několik vzdělávacích seminářů a budeme pracovat na tom, aby se každý člověk dozvěděl, že může svoje poslední dny strávit doma s rodinou i přes těžkou nemoc. Děkujeme všem divákům a týmu Ulice,“ řekla Karolína Fialová za Fórum mobilních hospiců.

Překvapivý úspěch akce potěšil také kreativní producentku Ulice, Silvii Klasovou, která se k němu vyjádřila následovně: „Mám ohromnou radost, že diváci Ulice v těchto nelehkých časech, kdy řeší spoustu vlastních problémů, velice pozitivně zareagovali na na první pohled nepříliš atraktivní téma mobilních hospiců a umírání doma, v kruhu svých blízkých. Právě díky divákům se nám povedlo vybrat dokonce víc, než jsme si společně s Fórem mobilních hospiců stanovili za cíl. Jsme za to moc vděční a věříme, že se nám díky sbírce v ději Ulice i v reálném životě povedlo toto nelehké téma dostat více do širšího povědomí veřejnosti.“

Zdroj článku:
  • Tisková zpráva TV Nova