Neznámý: Smutný pohled na muže, který kvůli lásce ztratil morální zásady, čest a zdravý úsudek

Neznámý: Smutný pohled na muže, který kvůli lásce ztratil morální zásady, čest a zdravý úsudek
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Film z rumunsko-česko-lotyšské spolupráce už se objevil loni na několika FF a může se pochlubit pozitivními reakcemi kritiků i diváků. Do českých kin dorazí 14. října a určitě si najde své diváky v příznivcích evropské kinematografie, která je už řadu let zastíněná americkou tvorbou.

Film NEZNÁMÝ je první část triptychu.

Jde o akční krimi thriller na hraně film noir a následovat bude film ZÁZRAK, který byl dokončený letos a má za sebou představení na FF v Benátkách. Na cestu do českých kin si ještě chvíli počká. Triptych uzavře připravovaný snímek DLOUHÝ SPÁNEK, který by se měl začít natáčet začátkem příštího roku.

Zdroj: Press / Cinemart

Všechny filmy jsou zasazeny do jednoho prostředí a děj se točí kolem stejných postav. Jde o tři samostatné příběhy a v nich dostanou jednotlivé hlavní postavy různě velký prostor. Vše se točí kolem složitého světa malého provinčního městečka v Rumunsku.

Hrají: Bogdan Farcaș (Florin Ispas), Dragoș Dumitru (Bănel), Vasile Muraru (Comisar Șef), Ana Popescu (Stela Bercaru)

Děj filmu

Florian Ispas je chytrý čtyřicátník, který pracuje jako detektiv na okresní policii v Piatra Neamt. Ze své funkce policejního inspektora má být každým okamžikem povýšen. Sebejistota, kterou oplývá v zaměstnání, se vytrácí v jeho osobním životě. Bláznivě zamilovaný detektiv má velice mladou a nákladnou milenku a úplně pro ni ztratil hlavu.

V touze snést ji „modré z nebe“, se hned na několika místech zadluží a pořídí luxusní bydlení, kterým chce ženu okouzlit. Jenže očekávané štěstí nepřichází a Florian je sžíraný strachem a žárlivostí, že ho mladá přítelkyně opustí. Profese, kterou vykonává, je časově náročná a lásce moc nepřeje. Nešťastného muže navíc začnou nahánět věřitelé. Dluhy Florianovi přerůstají přes hlavu, lichváři jsou neodbytní a on nakonec pod tíhou okolností selže jako policejní inspektor a začne hrát špinavou hru.

Kritická situace v jeho životě nabírá na obrátkách. To není nic pro jeho mladou a náročnou snoubenku, která po zhodnocení situace usoudí, že svou pozornost soustředí na místního podnikatele a Floriana opouští.

Jenže zhrzený muž se s tím nehodlá smířit a chystá pomstu.

Film kriminálního žánru s antihrdinou, který je ve své podstatě dobrý člověk, který sešel ze správné cesty kvůli lásce, je plný napětí a děje, se sondou do lidské mysli. Přinese zajímavý pohled na životní rozhodnutí, která mohou člověku změnit celý život. Film je o nesplněných snech, vnitřních konfliktech a démonech, o egu, pýše a následcích špatných rozhodnutí.

Z dílny režiséra, který se z rumunského městečka dostal až na jednu z prestižních univerzit v Americe

Režisér Bogdan George Aperti je učitelem režie na Kolumbijské Univerzitě v New Yorku. Zajímavostí je, že tuto režijní školu před léty restrukturalizoval Miloš Forman. Aperti spolupracoval na celé řadě oceněných filmů. Samostatnou režií na sebe upozornil v roce 2010 filmem Periferie.

Čeští filmaři na snímku NEZNÁMÝ spolupracovali jak ve vizuální oblasti, tak v té zvukové a v postprodukci.

 

Zdroj:

  • Tiskový materiál CinemArt