V dokumentární sérii "Neslýchané: Bod zlomu" Netflix tentokrát ukazuje, jaký dopad má sport na psychiku jedince

V dokumentární sérii "Neslýchané: Bod zlomu" Netflix tentokrát ukazuje, jaký dopad má sport na psychiku jedince
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Řada „Neslýchané“ poukazuje na temné stránky sportovního světa. V pěti dílech se dozvíme něco o histori boxerky Christy Martinové, největší basketbalové pranici, mafiánského hokejového týmu a Mardy Fishovi, tenistovi, který se měl stát novým americkým hrdinou kurtu, ale nevydržel enormní tlak.

Tlak ze všech stran

Život profesionálních sportovců není jen fyzicky, ale i psychicky velmi náročný. U tenisu to aktuálně ukazuje i případ Japonky Naomi Osakové, ale není první, která si neví rady s psychickým tlakem. To samé se stalo bývalému tenistovi z Ameriky Mardy Fishovi, který je ohniskem této epizody z řady „Neslýchané“. Koncem 80. let se americkému tenisu vůbec nedařilo, a proto byl spuštěn speciální tréninkový program na podporu mladých talentů, ke kterým patřil i Fish. V 18 letech se stal profesionálem a zanedlouho se ocitl na 7. místě světového žebříčku, dokonce si připsal vítězství nad Rafaelem Nadalem. Téměř meteorický vzestup s sebou bohužel přinesl negativa, zejména v podobě mentálního tlaku, kterému Fish jen málo čelil. V roce 2012 se jeho záchvaty paniky natolik zhoršily, že musel zrušit setkání s nejspíše nejlepším hráčem všech dob Rogerem Federerem. Hrát proti takovému jménu před domácím publikem prostě bylo až moc a Mardy Fish nezvládl splnit až moc vysoké očekávání fanoušků a sponzorů.

Tabu, i když je to zcela normální

„Neslýchané: Bod zlomu“ zaujímá v rámci série zvláštní postavení. Nejde o žádné odvážné téma, nenabízí žádnou voyeuristickou přitažlivost jako předchozí díly. Ale psychická zátěž je nepříjemné téma, které mnozí ignorují nebo přinejlepším zesměšňují. Zde se ale s tématem zachází uctivě.

Objektivně řečeno, nejhorší, co se může v tenisovém zápase stát, je, že ho prohrajete. Objektivně řečeno, není žádný racionální důvod se bát tenisového zápasu. Není to jako box, kde lze očekávat ztrátu krve, zlomené kosti nebo v extrémních případech dokonce smrt. Přesto jsou tenisté a tenistky, které se z psychických důvodů nedokáží v jistý den postavit na kurt.

Duševní zdraví je často podceňováno, protože na rozdíl od zlomené kosti je poškození pro lidi zvenčí nepostřehnutelné. Ale to neznamená, že je to méně fatální. Duševní zdraví je stejně důležité jako tělesné zdraví. A přesně tuto zprávu chce tato epizoda poslat do světa.

Zdroj: