Zpátky do minulosti s Ulicí: Jak Ema přišla do pěstounské péče Liškových

Zpátky do minulosti s Ulicí: Jak Ema přišla do pěstounské péče Liškových
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Uplynulo deset let od doby, kdy se o Emu Toužimskou přihlásila její biologická matka Eva se zločineckou minulostí. Emu jí odebrali, když nastoupila do vězení, a přesunuli ji do dětského domova. Později se holčička díky Frantově podvodu dostala k Liškovým. V Evě se ale časem hnulo svědomí…

Podvodnici Evu zavřeli do vězení

Pamatujete si ještě na dobu, kdy byli František s Emou malí? Tenkrát to opravdu neměli jednoduché. Emina biologická matka Eva Knoblochová, dříve Toužimská (Vanda Hybnerová), pocházela z chudých poměrů. Vdala se už v osmnácti, ale její osmileté manželství nebylo šťastné. Po mateřské pracovala v nonstop baru a seznámila se s Romanem Rouskem, otcem Emy. Žila s ním asi tři a půl roku a během této doby ji Rousek přesvědčil, aby s ním v přestrojení za pojišťovací agentku okrádala nicnetušící důchodce. Oba skončili ve vězení a Ema putovala do dětského domova. Rodiče souhlasili s tím, aby byla umístěna do pěstounské péče, a přestali se o ni zajímat.

Ema skončila v děcáku, odkud ji zachránili Liškovi

V dětském domově Ema (Anna Marie Valentová) odmítala mluvit – vlivem hrozných vzpomínek na hádky rodičů a bití. Seznámila se ale s Františkem (Matyáš Valenta) a se starým panem Liškou, Bedřichovým tátou (Václav Mareš).

Později Franta přešel do péče právě k Liškovým a přál si, aby si osvojili také Emu, jenže Bedřich (Adrian Jastraban) s Aničkou (Ljuba Krbová) na tom tenkrát nebyli finančně dobře. Ona se teprve rozkoukávala v pekárně pana Stárka a on pomaloučku polehoučku rozjížděl truhlářství. Kdo by se o malou Emu staral, když Bedřich neměl ani dost času na to, aby se věnoval Frantovi? I když Béda vlastně chtěl přibrat Emu do rodiny, rozum mu říkal, že zatím to nejde.

František nakonec rozhodl za něj, když na žádosti o náhradní rodinnou péči zfalšoval podpisy. Bedřich tehdy příšerně vyváděl, i když svým způsobem uvítal, že syn jeho dilema vyřešil.

Celá rodinka Liškových i s Milošem
Celá rodinka Liškových i s Milošem | Zdroj: TV Nova

V Evě se probudily mateřské pudy

Emička Toužimská se tak stala členkou klanu Liškových a náhradní rodiče si zamilovala. Zejména s Aničkou měla blízký vztah a považovala ji za svou skutečnou mámu – ostatně jí tak začala i říkat.

Avšak Evě Toužimské se při výkonu trestu všechno rozleželo v hlavě. Uvědomila si, že jí dcera chybí, a rozhodla se po propuštění požádat o její vrácení do péče. Nebylo to samozřejmě jednoduché. Eva si musela sehnat bydlení a stabilní práci, aby měla u soudu nějakou šanci, že dceru získá. První pokus jí stejně nevyšel, neboť Ema projevila zájem zůstat u Liškových, které vnímala jako rodinu, zatímco k biologické matce neměla žádný vztah.

Evě nezbývalo než se obrnit trpělivostí a pokusit se s dcerou nejdříve sblížit. I když to Emě zpočátku nebylo příjemné, musela jí dát šanci. Aničce se to také nelíbilo. Měla pocit, že přichází o dítě, které už dávno považovala za vlastní.

Naštěstí se situace vyvinula ke spokojenosti všech. Ema se vrátila k Evě, ale s Aničkou nikdy nepřerušila kontakt. Obě ženy nadále vnímala jako mámy a z Evy a Aničky se posléze staly nejlepší kamarádky.

Zdroje článku:
  • ŠLOUFOVÁ, Alena. Ulice: průvodce seriálem. Praha: Brána, 2012, str. 180–186. ISBN 978-80-724-3616-3.,
  • youtube.com