Matyáš Valenta v seriálu Ulice doslova vyrostl

Matyáš Valenta v seriálu Ulice doslova vyrostl
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Málokterému chlapci se podaří takový úspěch jako Matyášovi. Od čtyř let se objevoval v reklamách, zahrál si v seriálu Redakce a pak přišla Ulice. Matyáš si jako František Hrubý získal srdce diváků. Od té doby se objevil v řadě dalších rolí, František je však tou největší.

Matyášovo herecký talent byl znát už odmala, na dětském filmovém festivalu Oty Hofmana získal cenu Zlatý dudek, a to hned třikrát v letech 2006 – 2008. Hrála i jeho sestra Anna-Marie, v seriálové Ulici je jeho nevlastní sestrou Emou. Herectví jí ale neokouzlilo a dala tedy přednost studiu na vysoké škole. 

FAMU a DAMU 

Ačkoli František studuje FAMU, Matyášovi oficiální herecké vzdělání chybí. Dokončil studium na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v oboru filmová věda a pokud se vrhne na další studia, bude to nejspíš DAMU. Matyáš by se totiž v budoucnu rád věnoval režii. Mimo studia a natáčení Ulice se věnuje i divadlu, televizním pořadům a dabingu. 

František je úplně jiný 

Se svou seriálovou postavou toho moc společného nemá. Před vstupem do Ulice si nedokázal ani představit život, který mu napsali scenáristé. Díky svému nadání však roli zahrál jako mistr.

Narozdíl od Franty se ale zatím nehrne do role otce. Na to má podle svých slov ještě dost času. Své vlastní dítě by chtěl mít až ve chvíli, kdy bude naprosto jistě vědět, že tu zodpovědnost zvládne. Možná ho v tomhle poučil právě František, ale Matyáš uznává, že s rodinou, jako jsou Liškovi, se to dá zvládnout.

František Hrubý je nejspíš jeho životní rolí, která ho provedla celým vyrůstáním. Kdyby se tehdy chtěl více věnovat herectví, nejspíš by takovou roli nevzal. Osud s ním měl však jiné plány a vedou ho spíše za druhou stranu kamery. 

Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Dungeons and dragons 

Matyáš je aktivní mladý muž, který se věnuje mnoha různým činnostem. Kromě studia a hraní hrál tenis a ani hudba mu není cizí. Dříve hrával na flétnu, nyní raději sáhne po kytaře. V době pandemie začal hrát i na bubny. 

Zajímá se také o šachové strategie.

Jeho největším koníčkem je ale hra Dungeons and dragons. Název sice vypadá jako z virtuálního světa, ale není. K této hře, ve které se vytváří improvizované příběhy, je zapotřebí pouze tužka, papír, kostky a znalost pár pravidel. Improvizace, na které je hra založená, ho provází jak v rámci práce, tak i studia, což je jistě velká výhoda. 

Své práci se věnuje opravdu s chutí a například dabing je pro něj prý někdy velmi těžký. Nejvíc ze všech prací okolo filmu a divadla se mu zalíbila dramaturgie. 

 

Zdroje: