Zpátky do minulosti s Ulicí: Hrihorij, Světlana a Henry našli v Čechách nový domov

Zpátky do minulosti s Ulicí: Hrihorij, Světlana a Henry našli v Čechách nový domov
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Opustit rodinu, přátele a jediný dosud známý domov, aby člověk vložil křehkou naději do neznámého místa, kde by mohl začít nanovo, to opravdu není nic jednoduchého. V Ulici se k takovému rozhodnutí museli odhodlat hned tři „přistěhovalci“: Hrihorij Lisečko, Světlana Nyklová a Henry Rettig.

Hrihorij si jen přál někam patřit 

Dennodenně do naší země přijíždějí lidé z nejrůznějších koutů světa v touze nalézt vstřícnost a přijetí. Okolí jim to ale ne vždy usnadňuje. Např. Hrihorij Lisečko byl původem ze Sibiře, načež se s rodinou přesunul na Ukrajinu, kde ho však s otevřenou náručí nepřivítali. Gríša se roku 1998 dostal do Česka a doufal, že získá naše občanství. Nechtěl být nadále vykořeněným Rusem-nerusem, Ukrajincem-neukrajincem. Pokládal se za Čecha, jenž se nijak neliší od ostatních, ale bohužel to bylo jen jeho zbožné přání.

Ani Hrihorijův představitel, Alexandr Minajev, to v Česku neměl lehké. Na svět přišel roku 1967 v Kazovce na Sibiři. Na Státní akademii divadelních umění v Moskvě studoval režii a herectví, mezitím působil v Centrálním ruském dětském divadle. V rámci družby pak do Moskvy přijelo brněnské HaDivadlo, s nímž Minajev odjel do Čech.

Neměl mnoho peněz, pročež se živil jako číšník, umývač oken, roznášeč letáků nebo uklízeč v nákupním centru. S pomocí přátel se později vrátil k divadlu.

Naivní Světlana přišla o iluze

Ani Světlaniny začátky v Ulici nebyly tak optimistické, jak si je malovala. Když přijela za Gríšou, uměla už trochu česky. Na Ukrajině vystudovala a přála si pokračovat ve studiu v Čechách. Hrihorij naneštěstí přišel o peníze, které pro ni ukládal, a tak Světlanu (Tereza Bebarová) potkalo první z dlouhé řady hořkých zklamání.

Seznámila se s Lumírem, jenž jí byl od začátku sympatický navzdory tomu, že Gríša ho považoval za nanejvýš protivného. Lumírovi se zamlouvala Světlanina čeština s ruským přízvukem, její nevinnost a krásná tvářička. Byl tu ale někdo, komu se Světlana nelíbila ani trochu, a sice Vilma Nyklová. Pro svého Lumírka si představovala něco lepšího než nějakou ubohou přistěhovalkyni z Ukrajiny. Ačkoli dělala psí kusy, aby se jí zbavila, svatbě Lumíra a Světlany stejně nezabránila. A jak šel čas, jedna ke druhé si postupně nacházely cestu.

Henry našel v Česku svůj vysněný ráj

Bez hospody U Jindřicha si Ulici ani nelze představit. Henry prohlašuje, že v Čechách jsou ty nejhezčí ženy a že tady našel ráj na zemi. Je to pohodář a kliďas. Považuje za pozitivní i takové věci, které nás ostatní rozčilují. Všechno se podle něho dá vyřešit, o čemž nás přesvědčuje svojí hezkou češtinou.

Henry obsluhuje Miloše a Vítka.
Henry obsluhuje Miloše a Vítka. | Zdroj: TV Nova

Hraje ho Daniel Brown, jenž měl z natáčení seriálu původně docela vítr, protože český jazyk nikdy nestudoval pod odborným vedením. Scénář se tedy učil otrocky slovo od slova, ale jak říká, dnes už je to podstatně lepší. Po letech tvrdé dřiny si může dovolit i improvizovat.

Zdroj článku:
  • ŠLOUFOVÁ, Alena. Ulice: průvodce seriálem. Praha: Brána, 2012, str. 203, 208, 209, 221. ISBN 978-80-724-3616-3.