Uliční drbna Nyklová a její začátky, které se Jaroslavě Obermaierové nelíbily

Uliční drbna Nyklová a její začátky, které se Jaroslavě Obermaierové nelíbily
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Vilma Nyklová – někdy milá, starostlivá babička a empatická matka, ale kdysi dávno pěkně nepříjemná, závistivá, možná dokonce i zlá ženská. Zpočátku se její představitelce Jaroslavě Obermaierové vůbec nechtělo ji takovou hrát, sobeckou a necitelnou. Naštěstí přišla na to, jak ji polepšit.

Záporná postava uliční drbny

Vilma je součástí seriálu od začátku, kdy bývala prototypem uliční drbny. Začínala s rodinnou večerkou, která se později přičiněním Stárka přesunula a proměnila v pekárnu, a nakonec, díky iniciativě vnučky Venduly, v úspěšné bistro. Ať už ale tohle místo nabízelo jakýkoli sortiment, Vilma Nyklová byla jeho neodmyslitelnou součástí a spolehlivou šiřitelkou okolních drbů. Věděla o každé maličkosti, co se kde šustla, a žádnou pikantnost si nenechala pro sebe.

Bývaly doby, kdy by ji divák Ulice neváhal označit za zápornou postavu. Ty se koneckonců dobře hrají. „Nikdy nejsou nudné, vzbuzují naši neustálou zvědavost, co zase vyvedou. Je na ně hodně vidět, protože jsou napsány i hrány s takovou nějakou větší invencí. Už klasik českých seriálů Jaroslav Dietl je uměl nádherně psát…“

Nyklová je prostě Nyklová a nikdo ji nepředělá

Vždy má svou pravdu a požaduje, aby bylo po jejím, což dobře zná i syn Lumír. Ten si dovolil pojmout za manželku Ukrajinku Světlanu, nad kterou se Vilma od první chvíle povyšovala. „Matka pro muže vždycky znamená víc než manželka,“ oznámila jí, když ji musela chtě nechtě přijmout do rodiny. Trvalo ale hodně dlouho, než ji skutečně vzala na milost, a do té doby jí pobyt ve večerce a později v pekárně všelijak znepříjemňovala. Dokonce Světlanu obvinila, že jí jde jen o peníze.

Ach ano, Vilma bezpochyby měla mnoho svých momentů, kdy lezla na nervy ostatním postavám i divákům, ale přesto ji máme rádi – obzvláště dnes, kdy se její chování oproti dřívějšku relativně zlepšilo (alespoň pokud nejde o Lumírovu současnou přítelkyni Kateřinu, kterou nemůže vystát).

„Společnost už je tak nějak naštelovaná, že malé škůdce dokáže i pochopit. A paní Nyklová je škůdce dobrácký,“ odtušil představitel Matěje Jordána Jakub Štáfek, jenž zároveň připustil, že má postavu Vilmy v oblibě. „Všechno, co udělá, si dokáže pro sebe tak nějak přijatelně vysvětlit, ani jí nedojde, že by mohla vytvářet nějaké problémy. A kdyby jí náhodou i došlo, že něco zavinila, zatváří se tak, jak to jen ona umí.“

Vilma s vnučkou Vendulou
Vilma s vnučkou Vendulou | Zdroj: TV Nova

Není zlá, jen řeší věci přímočaře a zbrkle

Jaký vztah si za ta dlouhá léta vytvořila k Vilmě její představitelka Jaroslava Obermaierová? „Když jsem s rolí Vilmy Nyklové začínala, dostala jsem zadání, že je to taková závistivá, sobecká, zlá ženská. Mně se to vůbec nelíbilo, říkala jsem si, že mi je nepříjemné být tak protivná.“

Snažila jsem se ukázat Vilmu jako prostší ženu, která si někdy ani neuvědomuje, co říká. Časem jsem zjistila, že může být i komická v tom, jaké řeči vede. A hlavně to myslí dobře se svou rodinou.

Zdá se, že hereččin záměr se daří realizovat, protože i přes všechny vrtochy a nedostatky máme Vilmu skutečně rádi a jen těžko bychom si uměli představit Ulici bez ní.

Zdroj článku:
  • ŠLOUFOVÁ, Alena. Ulice: průvodce seriálem. Praha: Brána, 2012, str. 107–110. ISBN 978-80-724-3616-3.