Stanley Kubrick – režisér, který prozkoumal všechny žánry a pokaždé vytvořil mistrovské dílo

Stanley Kubrick – režisér, který prozkoumal všechny žánry a pokaždé vytvořil mistrovské dílo
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Stanley Kubrick (1928-1999) je považovaný za jednoho z největších filmových tvůrců v historii. V průběhu let prozkoumal různé filmové žánry. Zvládl napínavý válečný film, temnější než film Četa, nadčasový horor bez speciálních efektů i sci-fi snímek, který ovlivnil vývoj žánru na několik let.

2001: Vesmírná odysea (1968)

Hodnocení 79%

Tento film není jen průkopnickým sci-fi snímkem, je mnohem víc. Film odehrávající se ve vzdálené budoucnosti zkoumá podstatu lidské duše a meze člověka. Všechno v tomto filmu je dokonalé, od fotografie přes soundtrack, speciální efekty až po dialog. Inspirován románem Arthura C. Clarka z roku 1948 je film dnes považovaný za mistrovské dílo nejen v tvorbě samotného režiséra, ale i světového filmu.

Osvícení (1980)

Hodnocení 88%

Horor, kde nemusí být zombie ani žádné obludy, a přesto vás duchové, kteří přebývají v mysli protagonisty pořádně vystraší. Jde o zpracování románu S. Kinga, který vypráví příběh o spisovateli, který přijal nabídku hlídat během zimní sezóny izolovaný hotel ve Skalistých horách. Spolu s ním budou v hotelu jeho žena a malý syn. Bravurní Jack Nicholson udělal z filmu kultovní snímek.

Mechanický pomeranč (1971)

Hodnocení 84%

Pro tento film si režisér vybral stejnojmenný despotický román Anthonyho Burgese. Film vyvolal rozruch svým násilím, které režisér použil jako manifest proti násilí. Hlavním hrdinou je Alex, který se svými přáteli tráví čas pustošením, masakrováním a znásilňováním nevinných obětí. 4 nominace na Oscara, tři Zlaté glóby a další ocenění řadí snímek k nejúspěšnějším, jaké režisér natočil.

Olověná vesta (1987)

Hodnocení 86%

Kubrick se chtěl jako spousta jiných umělců vyjádřit k válce ve Vietnamu a udělal to způsobem, který mu byl blízký. Olověná vesta sleduje osud mladých lidí od jejich pobytu ve výcvikovém táboře s drsným seržantem, až po jejich působení ve skutečné válce. Režisér vždy kladl důraz na stav lidské mysli ve vypjatých situacích.

Spartakus (1960)

Hodnocení 82%

Slavné historické drama podle románu Howarda Fasta líčí příběh vzpoury otroků vedené Spartakusem, kterému ve filmu propůjčil tvář vynikající herec Kirk Douglas, otec známého Michaela Douglase.