Seriál Druhý dech měl premiéru v říjnu 1989, sledování utrpení krav za totality tak narušila sametová revoluce

Seriál Druhý dech měl premiéru v  říjnu 1989, sledování utrpení krav za totality tak narušila sametová revoluce
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Režisér Hynek Bočan po revoluci některé příliš „kontroverzní scény“ vystřihl a třináctidílný seriál se tak občas objevil na televizních obrazovkách. Jeho předností je skvělé herecké obsazení a postava Václava Stehna, nad níž se nejde nezasmát. Jak se asi Vašut na svou „životní roli“ tváří dnes…

Seriál Druhý dech měl být charakterem podobný úspěšnému dílku Plechová kavalérie z roku 1979. Plechová kavalérie, kterou napsal Jaroslav Dietl a zrežíroval Jaroslav Dudek, měla pravidelně přes milion diváků. Do vesnického družstva, kde se chovaly krávy a telata, tentokrát vzal diváky scenárista Ivo Pelant. Právě ten později prohlásil, že šlo o seriál o utrpení krav za totality.

Hlavními postavami seriálu jsou vesničané, především pracovníci zemědělského družstva, které má nový experimentální velkokapacitní teletník. Jde o velice sledovaný zemědělský projekt a celý okres se zajímá o to, jak úspěšný supermoderní chov bude.

Milovníci retro seriálů si určitě najdou čas, aby si třináctidílný „dobrodružný“ příběh socialistického zemědělství připomněli ve vysílání JOJ Family. První epizoda se objeví už na přelomu září a října.

Pracovníci moderního teletníku v Brodě před sebou mají skvělou budoucnost, pokud v chovu uspějí. Jenže odchovat zdravá a silná telata, ze kterých vyrostou dobré dojnice dávající kvalitní mléko, je těžší, než by se mohlo zdát. Prakticky nic nepůjde podle plánu. A k tomu je třeba si přičíst ještě skutečnost, že lidé, kteří se o teletník starají, mají i své nemalé rodinné problémy. Jedno drama střídá druhé.

Otrlý divák, který dokáže „strávit“ pracovní osudy hrdinů, se nakonec dočká neuvěřitelné zábavného spletence osudových ran i úspěchů, napínavých vztahových dramat, ve kterých vévodí inženýr Vydra v podání skvělého Josefa Abrháma. Tomu se zhroutil pracovní i osobní život, a i v novém místě na sebe bude strhávat pozornost osobitým přístupem k chovu hospodářských zvířat, který je hodně odlišný od představ okresních kádrů.

Vydrův osud se brzy protne s osudem mladé veterinářky v podání Ivany Chýlkové a s vedoucím Karlem Víchou, kterého si zahrál Vladimír Kratina. Výraznou roli v seriálu má i mladičká Slovenka Veronika, kterou si zahrála Veronika Žilková. Slovenština jí však moc nešla a motala do ní česká slovíčka. Zajímavostí je, že si do seriálu prosadila i vlastní dceru Agátu, pro kterou to byla první zkušenost před kamerou, kterou si ale nemůže pamatovat. Veronika se provdala za hrubiána Václava, kterého neuvěřitelně přesvědčivě dokázal ztvárnit Marek Vašut. Téměř v každé epizodě byl pro své chování „na zabití“.

Seriál lákal obsazením hvězd, mezi nimiž byli i herci Radoslav Brzobohatý, Stella Zázvorková, Vladimír Dlouhý, Jiří Sovák. Role měli i Jiřina BohdalováJaroslava Obermaierová, Naďa Konvalinková, Ilona Svobodová, Rudolf Jelínek a řada dalších.

Natáčelo se převážně v Praze, v nedalekých Hořovicích a také ve vesnici Hudlice u Berouna. Píseň k seriálu nazpíval Dalibor Janda a jmenuje se "Vchází bez vyzvání". 

Zdroje článku: