Ludí, jdu do baráku: Vanda ve čtvrteční Ulici pozná, jak bezcitný umí její manžel být

Ludí, jdu do baráku: Vanda ve čtvrteční Ulici pozná, jak bezcitný umí její manžel být
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Neodbytná Vanda překročí únosnou mez a práh Luďkova domu, navíc během jeho nepřítomnosti. To pana Voláka pochopitelně nakrkne. Další její pokus o usmíření se promění v hádku plnou výčitek a krutých pravd, které pěkně zabolí. Lidé z Vandina okolí se shodnou na tom, že už by se měla přestat vnucovat.

Při hledání práce míří Vanda vysoko

Ve čtvrtek ráno nebudou mít Blanka a Evžen na práci nic lepšího než probírat situaci Vandy a Luďka. Shodnou se na tom, že nechat se zatáhnout do jejich sporu by byla chyba. Kdyby se snad Blanka pokoušela u Luďka přimluvit, aby manželce odpustil, mělo by to opačný efekt. Ani Evženovi se nechce být součástí téhle polízanice.

Vanda je přesto odhodlaná o Luďkovu přízeň bojovat všemi prostředky. Ano, nazývá to bojem o lásku, zatímco Jolana tomu říká doprošování. Dcera by se podle ní měla soustředit na hledání vlastního bydlení a slušného zaměstnání. Jistě by se i tady uplatnila v pečovatelských službách, když jí to v Rakousku tak šlo, ale Vanda už takovou dřinu nechce znovu zažít. Sebevědomě pomýšlí na pozici sekretářky nějakého velkého byznysmena, ačkoli pro nic podobného nemá kvalifikaci. Luděk si ji dosadil na komoru jen proto, že byla jeho žena.

Vandu zamrzí, že ji máma podceňuje, a trvá na tom, že si najde prestižní a štědře placené místo.

V Rakousku byla samostatná, tady zase na všech visí

Vanda znovu bez ohlášení zajede k Luďkovi domů. Dveře jí ale otevře Evžen, který tam připravuje opravu potrubí. Není zrovna nadšený z představy, že by ji měl pouštět dovnitř bez Luďkova vědomí, ale ona trvá na tom, že jí manžel slíbil pracovní doporučení a že na něj počká. Zvědavě prozkoumá celý dům, a když zjistí, že si Luděk pořídil stůl, který sama vybrala, utvrdí se v přesvědčení, že ji pořád miluje. Přece by si ho nekupoval, kdyby ji nenáviděl, ne?

Vanda si zásnuby v podstatě vydupala.
Vanda si zásnuby v podstatě vydupala. | Zdroj: TV Nova

Jak se dalo čekat, Luděk z Vandina náhlého zjevení nebude vůbec nadšený. Naopak jí vmete do tváře, že je neuvěřitelně drzá, když si dovolí vlézt mu do baráku, navíc k tomu zneužije Evžena. Vanda po sobě nechá stéct veškeré urážky, jako by to byly neškodné kapičky vody, a s úsměvem nalije víno, zatímco Luděk pro ni dokončuje doporučení, aby se jí co nejdřív zbavil.

Vanda si s ním chce přiťuknout, ale přípitek se zvrtne v připomínky starých lží, podvodů a zlomených srdcí.

Kdy přesně začala Vanda Luďkovi lhát? Už po zásnubách? U oltáře? Opravdu svůj zásnubní prstýnek ztratila? Tím jí ale jen připomene, že prsten původně nebyl pro ni, nýbrž pro Blanku. Kdyby nešmejdila po bytě a nelezla Luďkovi do šuplíku, nikdy ho nemusela objevit, podotkne triumfálně on a docela tím Vandě ublíží. Pravděpodobně by ji sám od sebe nikdy o ruku nepožádal.

Blanka s Marií si také myslí, že by se Vanda měla postavit na vlastní nohy.
Blanka s Marií si také myslí, že by se Vanda měla postavit na vlastní nohy. | Zdroj: TV Nova

Evžen později najde Vandu sedět na lavičce na uličním náměstíčku a z lítosti ji pozve domů, kde si právě o ní tou dobou povídají Blanka a Marie. Vanda pozvání přijme, poděkuje všem za to, že jsou na ni hodní, a poprosí je o další rady. Jak Luďka získat? Všichni se ale shodnou na tom, že by se mu neměla pořád vnucovat a tlačit na pilu. Měla by se soustředit na sebe a konečně si najít tu práci a bydlení – ukázat manželovi, že je samostatná a že ji nemá jistou.

Zdroj článku:
  • Autorský text