Sean Connery, sympatický drak a krásná hudba: Dračí srdce je ideálním mixem zábavy a dojetí

Sean Connery, sympatický drak a krásná hudba: Dračí srdce je ideálním mixem zábavy a dojetí
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Dobrodružství s pohádkovým nádechem, to je snímek Dračí srdce. Půvabný příběh vás zaručeně chytne za srdce. Pozorní čeští fanoušci si navíc možná všimnou, že jsou jim některé tváře povědomé. Čím to?

Ne tak docela pohádkový příběh o dobru a zlu

Příběh mladého prince Einona, z něhož se později stane krutý král, který svou zemi ničí namísto spravedlivé vlády, chytil za srdce nejednoho diváka.

A to zejména díky půvabnému ztvárnění ústředního dračího hrdiny, který vznikl pod rukama tvůrců z Industrial Light & Magie. V originální verzi snímku k tomu nepochybně přispěl i Sean Connery, jemuž tvůrci draka kompletně přizpůsobili, protože měl postavě propůjčit i svůj hlas.

Snímek zaznamenal divácký úspěch nepochybně také proto, že se do příběhu částečně podařilo vtisknout určitou realističnost. Jeden z ústředních hrdinů záhy pochopí zcela nepohádkovou pravdu: Strůjcem obrovského zla je především člověk.

Rytíře Bowena, který se stává nejprve nelítostným katem draků, aby vzápětí poznal svůj hluboký omyl, si zahrál Dennis Quaid. Bowen v průběhu svého dobrodružného putování odhalí, že polovina dračího srdce nebyla tím, co v Einonovi zažehlo zlo, a získává v drakovi přítele a zároveň spojence proti tyranskému králi.

Happy end nečekejte

Čeká ho však nejtěžší zkouška: Aby dokázal svrhnout Einona a nastolit v zemi konečně klid, musí zároveň ublížit svému věrnému druhovi. Závěr filmu patří tak k těm nejdojemnějším momentům, které se na filmovém plátně objevily, a nejeden divák si poběží pro kapesníčky.

Příjemný rodinný film však naštěstí nabídne i dostatek legrace. Potěší taktéž soundtrack. Hudbu má na svědomí Randy Edelman. Blízký českým divákům svou poetikou může být snímek i proto, že lokace, kde se natáčelo, možná poznáte.

Filmaři strávili šest měsíců na Slovensku. Kulisou se tak stal například Čachtický hrad. Štáb se podíval i na hrad Strečno nebo na Tomašovský výhled, skalní výstupek v Národnímu parku Slovenský ráj. A zahrála si tu i řada slovenských herců, například Eva Vejmělková nebo Milan Bahúl.

zdroj: youtube.com