10 věcí, které jste nevěděli o seriálu Přátelé

10 věcí, které jste nevěděli o seriálu Přátelé
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Je to již 26 let od premiéry první epizody seriálu Přátelé, který mnozí považovali za nejlepší komediální seriál v historii. 10 sezón, 240 epizod, 6 cen Emmy, vysílání ve více než 100 zemích. Myslíte si, že znáte Přátelé skrz na skrz? Tak schválně!

1. Seriál měl mít úplně jiný název

„Insomnia Cafe“ – to byl původní název Přátel. Tvůrci zvažovali i takovéto názvy: „Friends Like Us“, „Across the Hall“, „Once Upon a Time in West Village“ a „Six of One“.

2. Honorář herců za jednu epizodu se od první do poslední sezóny zvýšil 45krát

Během první sezóny si vydělal každý z šestice hlavních herců 22 000 dolarů za epizodu. Jednotlivé sazby byly obnoveny v roce 1997 – tehdy už se jednalo o 100 000 dolarů. V poslední sezoně tato částka vzrostla na milion dolarů!

 3. Bruce Willis si zahrál v seriálu bez honoráře

Kvůli sázce mezi Matthewem Perrym (Chandler Bing) a Brucem Willisem musel Bruce věnovat honorář za epizodu, ve které se Ross poprvé setkal s otcem jeho přítelkyně Elizabeth, na účet Perrym vybrané charitativní organizace. Pánové se vsadili, že film Jak snadno vydělat miliony bude nejsledovanějším filmem v kinech. Willis byl přesvědčen, že film nemá šanci na úspěch. Zmýlil se a Matthew tak sázku vyhrál.

4. Jennifer Aniston zpočátku odmítla hrát v poslední sezóně

Představitelka Rachel byla po ukončení 9. série přesvědčená, že je lepší se seriálem skončit v nejlepším a neprodlužovat jej. Myslela si, že už nebude schopna hrát dobře a diváci začnou být znudění a unavení. Nakonec se nechala produkcí přesvědčit a s účastí souhlasila. Ještě, že tak!

5. Původně měla být titulní znělkou píseň Shiny Happy People od REM

Nakonec byla vybrána volba I’ll Be There for You, kterou napsali The Rembrandts a producenti seriálu David Crane a Marta Kauffman. V roce 1995 byla píseň na vrcholu žebříčku prodejnosti singlů Billboard Hot 100 po dobu osmi týdnů.

6. Pouze jedna herečka nedostala nominaci na cenu Emmy

Máme na mysli Courteney Cox. Sošky získaly Lisa Kudrow (v roce 1998) a Jennifer Aniston (2002).

7. Poslední epizodu seriálu v USA sledovalo přes 50 milionů diváků

Seriál se tímto číslem umístil na čtvrtém místě v žebříčku nejsledovanějších seriálů.  První příčku obsadil válečný komediální seriál MASH (105 milionů diváků), druhé místo pak Na zdraví (80 milionů) a třetí Show Jerryho Seinfelda (73 milionů diváků).

8. David Schwimmer, představitel Rosse Gellera, režíroval 10 epizod seriálu

Jedná se o epizody: Poslední večer (sezóna 6), Rachel má asistenta, Rossova kniha, Jak Monica pekla cukroví, Pravda o Londýně (sezóna 7), Červený svetr, Striptýz, Jak Joey randil s Rachel (sezóna  8), Jak Phoebe slavila narozeniny  (sezóna 9) a Náhradní matka (sezóna 10).

9. Nejoblíbenější a nejméně oblíbená epizoda

Epizoda Rande s Van Dammem (sezóna 2) čítala 52,9 milionu diváků, zatímco díl s názvem Manželský slib si v televizi pustilo pouze 15,6 milionu domácností.

10. Po seriálu Přátelé vznikl v roce 2004 spin-off Joey

Seriál se ale setkal s obrovskou vlnou kritiky a dočkal se velmi nízké sledovanosti. První epizodu sledovalo jen přes 18 milionů diváků, poslední pouze 4 miliony. Po dvou sériích televizní stanice NBC zrušila vysílání seriálu úplně.

Také se vám po Přátelích stýská? Televize HBO jedná o natočení nové exkluzivní epizody