Šaty pro princezny si několikrát oblékla i Tereza Pokorná-Herzová, dnes byste v ní princeznu ale nepoznali

Šaty pro princezny si několikrát oblékla i Tereza Pokorná-Herzová, dnes byste v ní princeznu ale nepoznali
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Křehká herečka a tanečnice Tereza Pokorná-Herzová se narodila 24. října 1960 v Praze. Původně měla namířeno na jeviště jako baletka, a proto studovala taneční obor na konzervatoři. Pro svůj až éterický vzhled dostávala velice hojně nabídky z televize, kde často ztvárňovala víly a bezbranné princezny.

Po škole dostala nabídku na angažmá v Národním divadle, ale byla jednou z mála hereček, která tuto šanci nevyužila. Zvolila si raději angažmá v Laterně magice, kde dostávala více zajímavých příležitostí a mohla uplatnit i lásku k tanci.

Terezu si připomeneme v pohádce Bílá kočička z roku 1979 v režii Libuše Koutné, kde se jako princezna stane hračkou Evelíny, Violíny a Merlíny. Tři postarší víly se trochu nudily, a tak si pomocí malého kouzla domů přivedly princeznu Žanetku. Když princezna povyrostla, víly se rozhodly, že ji provdají. Vybraly jí usedlého, moc starého ženicha – krále květinových skřítků. Jenže rozmazlená Žanetka dala králi košem a on ji proto proměnil v bílou kočičku. A to je příležitost pro Filipa, kterého si zahrál jeden z nejobsazovanějších pohádkových herců – Jan Čenský.

Pokorná, Fialová
Pokorná, Fialová | Zdroj: © Česká televize

Přestože Tereza dostala prostor v celé řadě pohádek, diváci si ji budou pamatovat hlavně jako Páju ve filmu režiséra Karla Kachyni Lásky mezi kapkami deště. Jako půvabná dívka žijící na pražském předměstí Žizkova ve třicátých letech prožívá první milostné vzplanutí a stane se objektem touhy Lukáše Vaculíka a Jana Hrušínského. Za roli dokonce získala cenu na filmovém festivalu v Kolumbii. Právě v tomto filmu si ji vyhlédl režisér Juraj Herz, který ji obsadil do filmu Kouzelné galoše (1986).

Vzájemné sympatie přerostly ve vztah, přestože Herz byl o 26 let starší. Krátce poté oba emigrovali do Německa. Ze soužití se narodila dcera Annelie. Manželství vydrželo pětadvacet let, po revoluci se oba pracovně vraceli do rodné země. I po rozvodu v roce 2011 zůstali přátelé a oba si našli nové partnery, opět věkově hodně rozdílné. Herz sbalil Martinu Hudečkovou, kterou známe z info centra oblíbeného seriálu ZOO. Dělilo je od sebe 29 let.

Tereza spojila svůj život s básníkem a textařem Rosťou Černým, který napsal řadu hitů pro Karla Gotta. Její partner nestál o mediální pozornost, a tak svůj vztah tajili. Herečka později pro Aha uvedla, jak krásný vztah s ním prožila.

Tereza  Pokorná Herzová s dcerou
Tereza Pokorná Herzová s dcerou | Zdroj: Pavel Gwužď / Nextfoto

Tereza už sice hereckou profesi pověsila na hřebík, protože žádné nabídky nepřicházely, ale rozhodně se nenudí. I přes mladistvý vzhled je už babičkou, vyzkoušela si moderování v rádiu, koučování a zkoušela i psát. Otevřela si i soukromý galerijní klub, kde se setkávají mladí talentovaní umělci. Konečně si také splnila sen z dětství –⁠ stala se z ní chalupářka.

Pohádku Bílá kočička si můžete připomenout 17. 6. na ČT1 ve 14:10.

Zdroje článku: