Pohádka pro pamětníky: Zapomenutá Consuela Morávková v líbezné a trochu přehlížené pohádce

Pohádka pro pamětníky: Zapomenutá Consuela Morávková v líbezné a trochu přehlížené pohádce
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V roce 1968 natočila Vlasta Janečková pohádku Jak se Mette chtěla stát královnou. Tato milá černobílá pohádka má jednoduchý děj a jasné postavy, což umožní i menším dětem rychlou orientaci v pohádkovém příběhu. O mnoho let později byl natočen její remake, snímek Princezny nejsou vždycky na vdávání.

Obě verze se povedly, ale ta novější se objevuje na televizních obrazovkách častěji. Dokonce má i velice podobné dialogy. Ve starší verzi je rozhodně zajímavou postavou hlavní představitelka Consuela Morávková jako dívka Mette, které dělá prince Petr Štěpánek.

Ota Sklenčka, Jana Dítětová, Consuela Morávková, Petr Štěpánek
Ota Sklenička, Jana Dítětová, Consuela Morávková, Petr Štěpánek | Zdroj: Krofta / © Česká televize

Consuela Morávková se naposled postavila před televizní kamery v roce 1979 a v roce 2010 o ní byl natočen dokument v cyklu 13. komnata.

Consuela Morávková se narodila za protektorátu v Chrudimi v roce 1944 do rodiny zlatníka jako nejmladší dítě. Život jí přichystal nejednu těžkou zkoušku. Otec byl v padesátých letech vězněn, protože odmítl předat svůj rodinný majetek komunistům. Jeho žena se po jeho uvěznění zhroutila a oporou jí byla právě nejmladší Consuela.

Kvůli uvězněnému otci nesměla studovat, a tak se vyučila soustružnicí. Nicméně herecký talent, který měla, dokázala nakonec zúročit i bez patřičného vzdělání. Díky starší sestře měla už od dětství ráda umění, učila se tančit, zpívat i šermovat. Podařilo se jí navštěvovat lidovou konzervatoř.

 V 18 letech nastoupila jako elévka na Fidlovačku. Vystřídala několik divadel, zájem o ni byl i v televizi či rozhlase. Známé byly její recitační a písňové pořady s Alfrédem Strejčkem. Nahrála i několik gramofonových desek.

Svoje zvláštní jméno získala z románu Consuelo od G. Sandové. Rodiče si přáli chlapce –⁠ když se narodilo děvče, jméno upravili. Její dědeček, Emanuel Morávek, byl úspěšným cellistou a cestoval po světě. Setkával se tak s různými jmény, a proto se v rodině vyskytovala celá řada cizích jmen.

Poté, co jí nevyšel vztah s Alfrédem Strejčkem, se rozhodla k emigraci. V roce 1979 odešla do Velké Británie. Odtud ji cesty zavedly až za oceán, do Ameriky. Nakonec se usadila nedaleko New Yorku, kde v klubech vyučuje jógu. I přes pokročilý věk (79) se zajímá o zdravý životní styl a vegetariánství.

Pohádka Jak se Mette chtěla stát královnou je ve vysílání 7.10. na ČT v 8:30.

Zdroje článku: