Osada: Seriál, který si při své premiéře držel milionovou sledovanost, je zpestřením mezi dvacetkrát reprízovanými seriály

Osada: Seriál, který si při své premiéře držel milionovou sledovanost, je zpestřením mezi dvacetkrát reprízovanými seriály
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Hurá do Záhoří, kde to hlavně přes léto žije. Seriál Radka Bajgara se rozhodně povedl, a protože není na světě tak dlouho, ještě divákům nezevšedněl. Navíc, mánie Čechů trávit léto na chatách a chalupách je po celém světě pověstná a alespoň v něčem si jako národ držíme své prvenství.

Kdo si musí na vlastní dovolenou ještě počkat, nebo se případně letos nikam nedostane, může si tak alespoň občas užít prázdninovou pohodu u nižborodských rybníků a v okolí Berounky, kde vznikla za účelem natáčení chatová osada Záhoří, kterou obývají trochu bláznivé postavičky, jež leckomu mohou připomínat třeba příbuzné nebo sousedy.

V Záhoří se zastavil čas, jako by osada byla izolována od okolního světa. Zažitá pravidla zde platí roky, modernizace se cestou do osady zřejmě někde zatoulala a pokud se dá o nějakém místě s nadsázkou říct, že se zde lidé vrací ke kořenům, pak je to právě v Záhoří. A největší legrace nastane, když se v osadě objeví mezi zkušenými chataři nováčci.

Vlastníci chat tvoří pestrou společnost lidí, kteří by se jinak asi dohromady nikdy nesešli a rozhodně by spolu dobrovolně nechtěli odjet na dovolenou mimo civilizaci, kde se přece jen občas pomoc sousedů může hodit.

V osadě se také lidé mění a snaží se, aby je ostatní vnímali tak, jak by si to přáli. Zženštilý podpantlofák tak může být vojákem v záloze a milionář chuďasem. Lenoch se rozhodne dodržovat šábes, což mu umožní mít po ruce vždy celou řadu výmluv, proč nemůže být něco podle manželky.

Stýblovi
Stýblovi | Zdroj: Radek Bajgar / © Česká televize

Osada je zvláštní místo, kde nakonec lidé i přes odlišný pohled na věc musí najít způsob, jak se domluvit, aby vedle sebe mohli žít. A děje se to tak už téměř sto let, co osada (v seriálu) stojí. Chataři se tak občas mění, ale pravidla zůstávají. Do řady chatiček přijíždí potomci původních chatařů, některá obydlí změnila majitele.

V první sérii se osada musí vyrovnat s problémem, že dlouholetý náčelník Keyhoss se dostal do nemocnice a do jeho obydlí přijel syn Tony (Tomáš Hanák). První sezónu tráví v chatě i velice zábavní manželé Srovnalovi (Pavla Beretová a Martin Myšička), kteří berou pobyt v přírodě jako očistu od života ve velkoměstě. Stýblovi (Jana Švandová a Pavel Nový) jsou naopak už starousedlíci a o životě v divočině by mohli vyprávět. Stýblovi se drží své tradice. Přijíždí vlakem, chodí pěšky a mobilní telefony nechávají doma.

Největší chudinkou je paní Južanová (Eva Leinweberová), která musí předstírat, že rodina pochází z chudých poměrů. Manžel (Igor Bareš) to tak chce a ona se synem se musí podřídit. Manžel má pocit, že by je ostatní neměli rádi, kdyby věděli, že jsou movití. Drahé auto tak nechávají doma a přijíždí v ojetině. Žijí v osadě velice skromně, a dokonce i oblečení mají řádně obnošené, aby je nikdo neodhalil.

To Helena Rubalová (Petra Nesvačilová) se rozhodně nestydí za to, že její salón krásy prosperuje, a dává najevo, že doma nosí kalhoty ona, přestože dovolila svému muži Milanovi (Radek Holub), aby se v osadě mohl tvářit jako drsný voják, a ne jako její zaměstnanec.

Asi nejzábavnější postavou je Šimon Kraus (Josef Polášek). Ten dodržuje šábes, což štve jeho manželku (Janu Plodkovou) a dceru Karolínu (Lea Nováková).

Fanoušci drsného zloděje a policisty ze seriálu Zákony vlka si Stanislava Majera užijí jako trochu tajemného policistu Fraňka, kterého ubytovala ve své chatě spisovatelka Lucie Rybáková (Ivana Chýlková), jež v osadě tráví léto s dcerou Janou (Šárka Vaculíková). V srdci přírody hledá inspiraci pro psaní a možná najde i spřízněnou duši.

Setkání v osadě je každý pátek večer na ČT1.

Zdroje článku: