Král Šumavy: Fantom temného kraje je konečně hodně vydařeným projektem, který by mohl přilákat diváky

Král Šumavy: Fantom temného kraje je konečně hodně vydařeným projektem, který by mohl přilákat diváky
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Třídílná minisérie je zasazena do roku 1948, do těžké doby, kdy se lidé jen pomalu vzpamatovávají z hrůz války a už je ve vzduchu další nebezpečí, dva rozdílné světy: Východ a Západ. A právě tyto světy na Šumavě oddělovaly jen husté lesy.

V jedné prosté kuchyni ve Zvonkové slouží čtyřiadvacetiletý kuchař Josef Hasil. Hasil však není kluk do kuchyně. Má za sebou zkušenost v německém pracovním táboře a pracoval jako spojka mezi partyzány. Působí sice bezstarostně a žádná sukně si před ním nemůže být jistá, ale moc dobře si všímá, co se děje kolem něj. Na hranice šel pracovat s ideály, že bude honit zbloudilé nácky. Jenže najednou je to jinak a pohraniční stráž má bránit hranice před vlastními lidmi, kteří se necítí v zemi bezpečně a svobodně a chtějí odejít do toho druhého světa.

Hasil tak začne využívat znalostí, které má o místní krajině, kde vyrostl, aby pomáhal zoufalcům, kteří riskují své životy a rozhodnou se přes „čáru“ přejít, většinou jen s jedním batohem, do kterého musí vměstnat celý svůj majetek.

Třídílnou minisérii pro Voyo natočil šestinásobný držitel Českého lva David Ondříček podle románového bestselleru Davida Jana Žáka Návrat Krále Šumavy. Ten vychází z Hasilových vzpomínek, svědectví pamětníků i archivních dokumentů.

Josef Hasil je na Šumavě opravdovou legendou. Legendy přinášejí i množství protikladných emocí. Někdo Hasila adoruje a někdo mu nemůže přijít na jméno. Hasil převedl spousty lidí, a to mělo zároveň své důsledky. Komunisté se mstili na rodinách a přátelích. Potomci obětí komunistických restrikcí často viní Hasila, že to bylo právě kvůli němu.

Příběh není zpracovaný poprvé a film z roku 1959 Král Šumavy je vzorový případ precizně natočeného filmu, který zároveň perfektně vykresluje tehdejší léta na Šumavě. Výborné bylo i herecké obsazeni s Radovanem Lukavským, Jiřím Valou, Jiřinou Švorcovou, Jaroslavem Marvanem, Stanislavem Remundou, Jiřím Holým, Iljou Prachařem a dalšími legendami.

David Ondříček o filmu

Je pravda, že Král Šumavy z roku 1959 mě vždy fascinoval. Je to úžasně natočené a skvěle napsané. Zároveň je silně poplatný době, ve které byl natočený. Na příběhu Josefa Hasila, jak je popsaný v knize Davida Jana Žáka Návrat Krále Šumavy mě fascinovala příležitost napínavou formou narovnat historii. Je to příběh z temných lesů a blat. Klukovské dobrodružství, které se zvrhne na tvrdý boj o život, svobodu a spravedlnost. Bylo to splnění dětského snu.

Co všechno nám tři díly minisérie odhalí ze života Josefa Hasila?

Minisérie se soustředila na Hasilovo mládí a začátky služby na hranici. Začíná převádět, ale stále je to kluk, který jezdí na motorce běhá za děvčaty, sklízí vítězství i prohry. Je to vlastně nadsazeně řečeno „zrod legendy“.

Zároveň jde o dobrodružný příběh, kterých se u nás moc netočí, protože v tvorbě převládají rodinná a sociální témata nebo čisté kriminální projekty. Navíc jde o zábavný způsob, jak lidem naservírovat kus historie této země, jak to třeba dobře předvedl seriál Zdivočelá země nebo film Tmavomodrý svět.

Ondříček nám představil hrdinu Hasila jako mladého muže, který miloval dobrodružství, ale velice dobře si uvědomoval nebezpečí svého počínání. Nebezpečí ho přitahovalo a byl to jeho způsob, jak se cítil být živý.

A soudě podle první epizody se jeho záměr podařil, přestože rozpočet, který měl k dispozici, neodpovídal úplně jeho představám.

Minisérie je k vidění na Voyo.

Zdroje článku:
  • Press kit Voyo,
  • autorský článek