O zakleté princezně: Hezké Maciuchové by slušela lepší pohádka

O zakleté princezně: Hezké Maciuchové by slušela lepší pohádka
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Přestože předlohou pro pohádku měl být příběh z pera Františka Hrubína, scenáristka Jarmila Turnovská asi neměla nejlepší den, když pohádku pustila do světa. To ale nic nemění na tom, že Hana Maciuchová ztvárnila v roce 1979 sice zmatenou, ale krásnou princeznu.

Opět jde o studiovou pohádku s papírovými kulisami, ale kromě Hany Maciuchové je třeba pochválit i odvahu Rudolfa Jelínka vzít si na sebe legíny a nechat se ověsit bižuterií. Ještě mu dát na rameno papouška, postavit ho do maringotky a nikdo by nevěřil, že dokázal zahrát poměrně dramatickou postavu v seriálu 30 případů majora Zemana. I tam se s Hanou Maciuchovou potkal, když byl jako major Hradec v exotické zemi hostem (vězněm) nepřátelských sil. V pohádce však hraje prince, který princeznu Johanku zakleje v modrou rybu, když si ho odmítne vzít. Princezna se potom nechá vysvobodit od sympatického chasníka. V hlavě má zmatek a neví, jestli si má vzít prince, nebo chasníka Martina.

Hana Maciuchová je už neodlučitelně spojená se seriálem Ulice, kde působila prakticky od spuštění seriálu a odešla až v období, kdy se potýkala s vážnými zdravotními problémy. Ztvárnila tam roli moudré učitelky Miriam Hejlové. Nebyl to však první seriál, kde hrála. Starší generace si ji vybaví určitě jako sympatickou a trochu hubatou děvečku Anču v Krkonošských pohádkách, které patřily k nejoblíbenějším večerníčkovým příběhům. Velkou roli měla v seriálu Jaroslava Dietla Nemocnice na kraji města, kde hrála manželku doktora Blažeje. V našem cyklu retro seriálů jsme o ní psali také ve spojitosti se seriálem Žena za pultem, kde byla jednou z nejoblíbenějších postav. Také se objevila v seriálu Chalupáři.

Maciuchová a Jelinek
Maciuchová a Jelínek | Zdroj: © Česká televize

V každé své roli vypadala vždy jako dáma, a to jí i herecké kolegyně záviděly. Vše jí slušelo, aniž by pro to musela něco složitého dělat.

Dvacet let byla životní partnerkou herce Jiřího Adamíry, ke kterému vzhlížela. Manželství ukončila jeho smrt v roce 1993. Sama nezůstala, ale své soukromí si hodně chránila.

Její přítel Karel promluvil až po její smrti o těžkém boji, který s rakovinou vedla. Nikoho nechtěla se svými problémy obtěžovat, a tak téměř nikdo netušil, jak zlé to s ní je. První těžkou zkouškou prošla v roce 2016, kdy měla rakovinu prsu. Podruhé se zákeřná nemoc ozvala v roce 2019, kdy si vyslechla krutou diagnózu rakoviny slinivky. Prošla chemoterapií i ozařováním. Nechtěla žádné tlumící léky na bolest, protože měla ještě vystoupení v divadle Ungelt.

Poslední období trávila u své sestry, která se o ni starala. Ještě pár dní před smrtí brala telefonáty od přátel a nikdo neměl tušení, že plamen její svíčky pomalu uhasíná.

Pohádka je k vidění na ČT1 08.07.2023 ve 13:05.

Zdroje článku: