Nová Osada hlásí příchod: Komáři ani otravní blázni (sousedé) neodradí chataře z osady Záhoří od pobytu v srdci přírody

Nová Osada hlásí příchod: Komáři ani otravní blázni (sousedé) neodradí chataře z osady Záhoří od pobytu v srdci přírody
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Listy stromů šumí ve větru, slunce se odráží v hladině rybníka, než se zcela schová za obzor. Na okolních pastvinách se pasou krávy, kachny na rybníku dávají rady svým letošním potomkům a před deštěm se nad vodní hladinou prohání vlaštovky, aby nakrmily mladé. V dálce se ozve kukačka nebo káně.

Po dvou letech se štáb režiséra Radka Bajgara vrátil na místo činu, tedy do malebného kraje Berounky a nižborských rybníků, aby ve fiktivní osadě Záhoří natočil druhou řadu úspěšného komediálního seriálu.

Premiéra prvního dílu druhé série je 1. září na ČT1.

Na natáčení se tentokrát sjely staré známé tváře i nováčci. Jen zřídka se však herecké osazenstvo potkalo v plném počtu, přestože kouzlo střihu diváka uvede do atmosféry osady, kde se celé léto spolu na sluníčku vyhřívají Pavla Beretová, Martin Myšička, Petra Nesvačilová, Radek Holub, Ivana Chýlková, Stanislav Majer, Jana Plodková, Josef Polášek, Eva Leinweberová, Igor Bareš, Ivana Uhlířová, Marek Daniel a další.

Nejdelší pobyt si v romantické scenérii užíval režisér Radek Bajgar, ale na rozdíl od herců, kteří trávili natáčení v prostých chatkách, si dopřával vymoženosti moderního obytného auta. Přestože Osada a její osazenstvo působí opravdu věrohodně, režisér přiznal, že ani on, ani autor scénáře Petr Kolečko žádnou chatu nevlastní a tzv. vařili z vody. Dokonce ani žádné chataře neznají.

Radek Holub a Petra Nesvačilová
Radek Holub a Petra Nesvačilová | Zdroj: Tereza Suchánková / © Česká televize

Chatařský život si tak jen představovali a domýšleli. Jejich dílo u diváků funguje především proto, že se nesoustředili na chataření, ale na mezilidské vztahy, které fungují stejně na panelákovém sídlišti i v chatařské osadě. Na malý prostor přivedli skupinu lidí, kteří se musí přizpůsobit a naučit se vycházet se sousedy, pokud si chtějí pobyt užít a odpočinout si. Sbírka postav a charakterů, které se v chatové osadě potkávají, mají společné jen to, že vlastní chatu ve stejné lokalitě.

Snažíme se pro ně mít pochopení. Proto mám tak rád třeba postavu Rubala, což je na jedné straně idiot, který by volil extremisty, ale na druhé straně je nám ho líto, rozumíme mu a máme ho rádi. Člověk totiž vidí, že to je v jeho případě jenom boj s vlastním sebevědomím – většina podobných vlastenců s tendencí k extremismu má se sebevědomím problém a je zamindrákovaná,

popsal svou oblíbenou postavu režisér.

Koho už v nových dílech diváci neuvidí a na koho se mohou těšit?

Skoro všichni zůstávají. Odstěhovali se jen obyvatelé jediné chaty, tedy Pavel Nový, Jana Švandová, Jaromír Dulava a Lucie Pernetová. Místo nich se objeví v chatě nová rodina, klasická skupina věčně naštvaných lidí, kteří si stěžují na všechno. Velmi dobře je hrají Marek Daniel s Ivanou Uhlířovou. Mají dorostence v podání šikovných mladých herců – Karolíny Knězů a Tomáše Daleckého. Jak režisér zhodnotil, oba jsou budoucími komediálními hvězdami.

Radek Bajgar si pochvaloval, jak se všichni herci znovu dokázali do svých rolí vžít, jako by natáčení první a druhé série nedělily dva roky. Nejvíce ocenil roli, kterou ztvárnil Stanislav Majer:

Stanislav Majer, Ivana Chýlková, Šárka Krausová
Stanislav Majer, Ivana Chýlková, Šárka Krausová | Zdroj: Tereza Suchánková / © Česká televize

Ale myslím si, že úplně mimořádný výkon odvedl Standa Majer v roli Fraňka. To je role, která je vážně těžká, protože Franěk je mimořádný debil, skoro to nejde obhájit, ale Standovi se to podařilo. No, to je možná příliš silný výraz, ale zkrátka vychází mu ta postava velmi vtipně.

Pochválil i Petru Nesvačilovou, která nemá jako manželka Rubala (Radek Holub) úplně nejsnadnější život.

Jana Plodková se seriálovou rodinkou
Jana Plodková se seriálovou rodinkou | Zdroj: Tereza Suchánková / © Česká televize

Překvapením bude Jana Plodková, která o své křehké seriálové postavě už dříve prozradila, že se vrhne na alkohol, a tak její jedinou rekvizitou během natáčení byla flaška.

Zdroje článku:
  • press Kit ČT,
  • Autorský text