Nejdrsnější věznice světa - Mexiko

Nejdrsnější věznice světa - Mexiko
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Kriminalita v Mexiku za poslední roky roste raketovým tempem a 35 tisíc vražd ročně není nic vzácného. Drogové kartely se modernizují a ovládají je tajemní a nedostižní muži skrývající se v anonymitě.

Ani blízcí spolupracovníci netuší, s kým jednají, obchoduje se přes prostředníky. Pokud se některý z šéfů kartelu dostane do vězení, je okamžitě nahrazený a obchod pokračuje.

Kartely se řídí za pomocí nejmodernějších technologií, používají se drony s výbušninami, které vyhazují do vzduchu policejní stanice, v řekách končí bezhlaví novináři, kteří o drogovém obchodě psali. To je Mexiko.

Čtěte také: Nejdrsnější věznice světa

Věznice El Hongo

A právě do jedné z nejstřeženějších vesnic se vydává Paul a filmový štáb. Věznice El Hongo stojí izolovaná v poušti v oblasti Baja, nedaleko hranic s USA. Právě tady končí šéfové kartelů a nájemní vrazi.

Po tragických událostech z roku 2008, kdy ve věznici La Mesa přerostla vězeňská vzpoura až za zdi věznice a bylo zabito 23 vězňů a také mnoho lidí zraněno, se právě do této věznice izolované v poušti, přesunuli ti nejobávanější kriminálníci.

Stejně jako v předchozí věznici, i zde je nulová tolerance vůči drogám, alkoholu a tabáku.

Cesta za mexickým dobrodružstvím

V okovech na rukou i nohou Paul putoval pouští do svého dočasného bydliště za novým dobrodružstvím. Už na chodbě před několika muži byl podrobený velmi důkladné osobní prohlídce a přes mnoho zamčených koridorů odvedený do svého oddělení. Nejde ovšem o to nejsledovanější oddělení.

Čtěte také: Nejdrsnější věznice světa – Polsko. Jak si vedl "nastrčený vězeň" za mřížemi v zemi s nejpřísnějšími tresty v Evropě?

V rozlehlé cele jsou betonové podlahy, těžké bloky kovových postelí, záchody bez dveří, a tak jako v celé věznici, jsou zde kamery. Nikde žádný náznak komfortu. Cela zůstává osvětlená i přes noc, kamery stále odvádí svou práci. 

Budíček je brzy před pátou. Žádná tolerance k opoždění není. Za kázeňské přestupky je trest měsíc samotky. Po snídaní je čas na osobní hygienu ve studené vodě. Ve vězení je továrna, kde si vězni prací mohou vysloužit malé výsady. Paul dostal službu v kuchyni, která ve skromných podmínkách vaří přes tisíc jídel. Po výdeji jídla se Paul pohybuje po dvoře a sbírá další historky.

Po polovině pobytu je čas zkusit si pobyt ve věznici z druhé strany. Dozorci jsou velmi ostražití a připravení zabíjet, kdyby si to situace vyžádala. Strážní věže neslouží jen k hlídání vězňů, ale také k monitorování okolí věznice, aby bylo včas odhaleno nebezpečí, kdyby došlo k nějaké osvobozovací akci. Filmový štáb nahlédne i do vězeňské zbrojnice, která je velice dobře vybavená.

Potom má náš průvodce možnost nahlédnout do bloku Echo, kde jsou ti nejnebezpečnější zločinci. Temné a studené cely skrývají v útrobách vězně, kteří nestojí o kamery. Po boku dozorce je pes s bojovým výcvikem. Depresivní místo pro mnohaletý pobyt. Nejdelší trest zde je 92 let.

Zdroj:
https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/mexiko
https://www.netflix.com/search?q=nej&jbv=80116922