Nejdrsnější věznice světa – Polsko. Jak si vedl "nastrčený vězeň" za mřížemi v zemi s nejpřísnějšími tresty v Evropě?

Nejdrsnější věznice světa – Polsko. Jak si vedl "nastrčený vězeň" za mřížemi v zemi s nejpřísnějšími tresty v Evropě?
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Paul Connolly nás v pokračování dokumentární série zavede do Polska. Tato země nedávno prošla trestní reformou a zpřísnila tresty za těžké zločiny, jako je třeba znásilnění dětí. Polský trestní zákon se tak stal nejrepresivnějším v EU, s doživotním trestem bez možnosti podmínečného propuštění.

O věznici v Pietrowě

Za tvrdými podmínkami ve věznici nemusel Paul a jeho tým jezdit jen do nejchudších zemí. Drsná věznice může být i moderní zařízení, jako je věznice v polském Piotrowě, která je určená pro vězně s maximální ostrahou a jejím cílem je nejen vězně držet dál od společnosti, ale donutit je žít podle přísných pravidel.

Polské věznice byly vždy považované za jedny z nejtvrdších v Evropě. Řada z nich byla pod kontrolou gangů, a proto bylo postaveno toto vězení, které mělo zamezit všem běžným vězeňským nešvarům, jako je obchod s drogami, s telefony atd.

Režim je založený na odloučení a přísné disciplíně. Paul se do tohoto prostředí dostal na pět dní. Pojďme se podívat, jak to zvládl.

Vězněm na zkoušku

V rozlehlém komplexu je přes 700 nejnebezpečnějších zločinců. Ti nejhorší jsou uvnitř svých cel 23 hodin denně. Paul šel mezi méně nebezpečné odsouzené. Jejich cely v tomto křídle budovy jsou přes den otevřené a v rámci oddělení se mohou i navštěvovat. Ven chodí na hodinu v malých skupinách na dvorek.

Vstupní prohlídka je velmi důkladná a nový vězeň projde i rentgenem. Velký důraz je kladený hlavně na drogy. Pokud vězeň odmítne osobní prohlídku, je donucen ji podstoupit násilím.

Paul je ubytovaný v cele se dvěma muži, kteří si odpykávají tresty za finanční zločiny. Dostává rady, jak se chovat a co dělat. I špatně ustlaná postel je důvodem k trestu. Pouze za odměnu mají někteří vězni možnost pracovat ve věznici. Paul byl uklízet podlahy. Výhodou této práce je možnost se na chvíli pohybovat mimo své vězeňské oddělení.  Před návratem na oddělení musí vězni absolvovat osobní prohlídku. Tu zažijí během dne i několikrát, včetně důkladné prohlídky cel, kdy dozorcům pomáhají psi vycvičení na drogy. Po prohlídce je nutné zase vše v cele podle předpisů uklidit.

Za porušení vězeňského řádu jde vězeň na samotku. Tu si zkusil i Paul a byl to pro něj nepopsatelný a vyčerpávající zážitek, o kterém se mu těžko mluvilo.

Náš průvodce se zapojil do běžného tréninku dozorců, kteří jsou cvičení pro řešení různých situací, jež mohou nastat. Paul byl v pozici drzého vězně, kterého oddíl dozorců zpacifikoval a také si zkusil být dozorcem. Po této zkušenosti mu bylo umožněno navštívit jednoho z vězňů odsouzeného na doživotí v jeho uzavřeném oddělení, kde je vše přizpůsobeno tomu, aby zde nemohly působit gangy.  Předpokládá se, že ještě asi 5 % vězňů jsou členy nejnebezpečnějšího gangu Grypser. Vězeň, který mluvil s Paulem mu vysvětlil, jak je v takovém prostředí důležité být členem takové skupiny, protože je to možnost, jak si zajistit bezpečí a prestiž.

(Zdroj: https://www.netflix.com/search?q=Nejdrsn%C4%9Bj%C5%A1%C3%AD%20, https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/polsko-trest-dozivoti-novela-trestniho-zakoniku-sejm-pis_1906141254_nkr)