Největší katastrofa v dějinách filmu i výtvarného umění – Mr. Bean je zpět

Největší katastrofa v dějinách filmu i výtvarného umění – Mr. Bean je zpět
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Když je nablízku pan Bean, raději sundejte ze zdí všechny obrazy a schovejte je do bezpečného sejfu. Víme totiž, jak to dopadá, když tenhle anglický podivín docela nevinně kýchne na cennou malbu. Pak začne průšvih napravovat tak, že z toho vzejde ještě větší pohroma.

Žádná katastrofa, ale jeden z nejúspěšnějších filmů

Původní seriál o panu Beanovi z let 1990–1995 dosáhl mimořádného úspěchu a dodnes baví diváky po celém světě. Není divu, že rekordně úspěšný byl i první celovečerní film s postavou pana Beana.

Rodinná komedie Mr. Bean: Největší filmová katastrofa z roku 1997 byla rozhodně větší kasovní trhák, než se očekávalo. Jen ve Spojeném království vydělala v přepočtu na dolary působivých 28 milionů. Celosvětově pak nastřádala úžasných 251,2 milionů dolarů, což činí z filmu s původním rozpočtem pouhých 18 milionů jeden z nejúspěšnějších britských snímků všech dob. Jde o první film, který ještě před svým uvedením v USA utržil 100 milionů dolarů, což jen znovu potvrzuje globální dosah postavy pana Beana. Volné pokračování Prázdniny pana Beana, jež vzniklo přesně o 10 let později, bylo jen o něco méně úspěšné. S rozpočtem 25 milionů dolarů vydělalo 232,2 milionů.

Anglie se asi chtěla Spojeným státům pomstít

Na začátku filmu se ocitáme v Královské národní galerii, jejíž správní rada se touží zbavit svého nejhoršího zaměstnance v historii – pana Beana. Nemůžou ho vyhodit, a tak se rozhodnou využít prosby americké Griersonovy galerie a poslat ho do Los Angeles jako domnělého odborníka na umění. Vůbec jim přitom nevadí, že chodící katastrofa Bean by mohla vážně ohrozit přípravy velkolepé vernisáže. To však na vlastní kůži pocítí kurátor David Langley (Peter MacNicol), jenž Beana po příletu do USA ubytuje ve svém domě. Jeho potrhlé chování přičítá výstřednosti génia, zatímco Langleyho manželka Alison (Pamela Reed) v Beanovi vidí jen otravného mimozemšťana, který jí narušuje domácí pohodu a likviduje cennosti.

Grimasy pana Beana vždy znovu rozesmějí.
Grimasy pana Beana vždy znovu rozesmějí. | Zdroj: TV Nova

Langley se kvůli Beanovi potýká s problémy také v práci, kde ho neprozřetelně zanechá o samotě se slavným obrazem Whistlerovy matky. Ten má nedozírnou hodnotu a zvláštní význam pro všechny Američany, což ovšem Beanovi nebrání v tom, aby dal průchod své nešikovnosti a úplně ho zničil. Naštěstí je dost kreativní na to, aby vymyslel, jak všechno zachránit…

Jednou pan Bean, navždy pan Bean

Po více než dvou desetiletích hraní Mr. Beana Rowan Atkinson koncem roku 2012 – po vystoupení na zahajovacím ceremoniálu olympijských her v Londýně – oznámil, že s touto legendární postavou končí. Tehdy poznamenal, že v padesáti letech fyzické schopnosti člověka začnou klesat. A humor pana Beana je založen právě na fyzických projevech. Herci navíc připadalo smutné, že by se měl někdo v tomhle věku chovat pořád jako dítě. Je pravda, že Mr. Bean byl vždycky trochu dítětem v těle svérázného dospělého. Ve skutečnosti se ovšem Atkinson nikdy nedokázal přinutit k tomu, aby Beana opustil. Pokračoval v namlouvání animované verze seriálu a zahrál si např. také v reklamě na Snickers.

Povedenou komedii Mr. Bean: Největší filmová katastrofa, která se skvěle hodí právě na léto, můžete sledovat v sobotu 12. srpna ve 13:40 na Nově.

Místo křestního jména má jen
Místo křestního jména má jen "Mr". | Zdroj: TV Nova
Zdroje článku: