Četnické humoresky a jak to bylo s dámskou módou

Četnické humoresky a jak to bylo s dámskou módou
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Na prvorepublikové kostýmní výpravě seriálu pracoval celý tým kostymérek. Móda v tom období byla krásná, nápaditá a hodně slušivá. Období mezi válkami módě opravdu přálo a dámy si ji dokázaly užívat.

A jak se seriál držel reality? Nosily ženy tak často klobouky a mohly v té době nosit kalhoty, jak to předváděla třeba nezbedná novinářka Kamila Kliková, kterou si zahrála Tatiana Dyková?

Přestože se ženy v tomto období většinou držely zažitého vzoru, ke kterému patřily šaty s volánkem, malá kabelka, náhrdelník z perel a klobouk, móda už se začínala pomalu měnit. Ne každá žena o změny stála, a tak se nové módní prvky objevovaly hlavně ve větších městech.

Do dámské módy se začaly prosazovat pánské prvky. Ženy objevily pohodlí saka a oblíbily si i kravaty. Hitem se staly kalhotové sukně. A to už byl jen krůček k tomu, aby ty nejodvážnější ženy vynesly do společnosti dámské kalhoty.

Ženy ale stále chtěly zdůrazňovat své přednosti, a proto kalhoty zdůrazňovaly štíhlý pas a tvořily kontrastní linku k poprsí, které už bylo pár let osvobozeno z korzetu a svou kariéru už zahájila podprsenka.

I přes pokus přijít s hodně zkrácenou verzí sukní se dámy v třicátých letech opět vracely k delším délkám. Změny ale přišly a byly vidět. Ženy se začaly více zdobit drahými krajkami, stuhami nebo vestičkami. Oblečení bylo také barevnější a pestřejší.

Dvacátá a třicátá léta u nás byla ovšem v dámské módě dobou klobouků a ani dámy v Četnických humoreskách se nenechaly zahanbit. Klobouky byly hodně extravagantní a možná by si ani dnešní ženy na takové modely netroufly. Klobouky se postupem let zmenšovaly, ale stále se ke zdobení používalo peří, květiny, perly, výrazné spony a další dekorace.

S kabelkami byly ženy zdrženlivější a jednoduché tvary kabelky se většinou zdobily jen krajkami. V třicátých letech k nám vtrhla psaníčka, která si svou oblibu udržela dodnes, alespoň pokud jde o slavnostní příležitosti. V těch letech si je ženy zamilovaly a nedaly je z ruky.

 

Zdroj:

  • autorský článek