Markéta Plánková má našlápnuto správným směrem a pomalu se stává seriálovou královnou

Markéta Plánková má našlápnuto správným směrem a pomalu se stává seriálovou královnou
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
V polovině dubna oslavila štíhlá herečka Markéta Plánková 45. narozeniny. Nejenže na svůj věk rozhodně nevypadá, ale i svou kariéru má moc dobře rozjetou a může si role vybírat. Nezanedbává ani divadlo – už 25 let je věrná Studiu Ypsilon.

V současné době se představila divákům hned ve dvou seriálových projektech, a to jako vztahová terapeutka Stela Skoumalová, která řeší nejen stíny z vlastní minulosti, ale také komplikovaný vztah s bratrem Albertem, na který jí ani její odborné znalosti často nestačí.

Rodačka z Nového města, která kromě herectví vystudoval i hru na akordeon, se v seriálovém světě pohybuje už přes dvacet let. Divákům se představila v celé řadě rolí – ztvárnila jak postavy citlivých a tichých žen, tak i postavu elegantní prvorepublikové dámy či drsné a chytré kriminalistky.

Markétu si možná pamatujete jako Hedviku Liškovou v jednom z prvním dlouhých seriálů Rodinná pouta, který dokázal k televizním obrazovkám přilákat každý týden miliony diváků. Její Hedvika Lišková byla citlivou učitelkou hudby, která si vzala bývalého manžela seriálové dračice, kterou hrála Dana Morávková. S tou se potkala i při posledním seriálovém natáčení.

Seriál měl dlouhodobě velký divácký ohlas a Markétě tak zaručil další zajímavé role, a to nejen na Primě. Na dlouhou dobu se stala jednou z nejpopulárnějších tváří seriálu Ordinace v růžové zahradě. V projektu vydržela šest let a bylo to v době, kdy byl ještě seriál na vrcholu popularity. Roky natáčení jí utekly a pro iDnes svou roli popsala takto:

Tehdy na začátku jsem vůbec netušila, že se z toho vyklube tak dlouhá doba. Když je vám ale v práci příjemně, máte co hrát a vymýšlejí vám pěkné scénáře, tak vlastně ani neuvažujete nad tím, kolik let už to trvá a jestli je to málo, nebo moc. Musí vás to pořád těšit a naplňovat. Poslední dva roky už jsem měla pocit, že moje postava je v seriálu navíc. Přišlo mi, že už splnila účel, proč tam měla být, a kdyby setrvávala dál, stala by se z ní jen vycpávka.  Proto jsem se sama z vlastní vůle rozhodla, že už by bylo na čase změnit vzduch. Požádala jsem o vypsání a tvůrci mi vyšli vstříc.

Možná to tak úplně nebylo jen kvůli stereotypu postavy – za ukončením natáčení v nováckém seriálu byla možná další atraktivní nabídka. Odešla ovšem ve velkém stylu jako jedna z manželek Čestmíra Mázla, která zemřela. Nejedno divácké oko tak nezůstalo suché.

Seriál První republika byl kouzelným návratem do doby, kterou máme silně zidealizovanou. Markéta zde vytvořila elegantní mladou dámu, která je zmítaná láskou mezi dvěma muži. Jako Klára Valentová však schytala i kritiku, že se vůbec nesmála a byla moc tichá a ušlápnutá. Herečka přesto na natáčení ráda vzpomínala, tedy až na erotické scény, kterým se nemohla vyhnout. S Jánem Koleníkem jich měla v seriálu hned několik.

Z elegantní prvorepublikové doby skočila Markéta opět na Primu. V seriálu Cesty domů se představila jako lékařka Linda Hartová. Seriál Cesty domů měl 357 epizod a byl vůbec nejdelším seriálovým projektem Primy. V režii Jiřího Adamce se představila ve třetí řadě jako matka dospívajícího syna, jež žije v komplikovaném manželství. Ani v této roli se nevyhnula komplikovanému natáčení – čekala ji scéna znásilnění s hereckým kolegou Robertem Jaškówem.

Neztratila se ani při fyzicky náročném natáčení v seriálu Mordparta, kde si zahrála vyšetřovatelku Naďu. Aby působila drsně, musela si zkrátit vlasy a obarvit se na zrzku. Čekalo ji natáčení únosu, byla svázaná s roubíkem a sama herečka označila natáčení za dost drsné.

Zrzavé vlasy jí zůstaly i pro natáčení oddechového seriálu Krejzovi, kde měla jako společnice Vandu Hybnerovou, Lucii Polišenskou a Ivanu Korolovou.

Jako terapeutka Stela v seriálu Půlnoční zpověď a v minisérii Poslední oběť je Markéta opět blondýnou, což není její přirozená barva, ale tvůrci ji tak mají rádi. Stela je velice silná žena, přestože tak nemusí na první pohled působit. Dokáže radit ve vztazích všem lidem kolem sebe, ale jak dojde na její vztah s bratrem Albertem, je často bezradná.

Pod projekty jsou podepsané sestry Bártů, které vytvořily i Rodinná pouta, a ty měly jasnou představu, jaká Stela bude. Stela má být od začátku silnou osobností, která postupně ukazuje, že má uvnitř skrytá tajemství a traumata z dětství.

Ani v soukromém životě herečky nenajdete moc stereotypní život. Při natáčení Rodinných pout si začala románek se ženatým kolegou Romanem Štolpou, se kterým má dceru Agátu. Partner měl však velké problémy s alkoholem, a tak nakonec na dítě zůstala sama. Vdala se až v roce 2010 za bývalého televizního reportéra Daniela Častvaje, poté na svět přišla dcera Julie. V rodině byly ještě dvě děti z jeho předchozího vztahu. Ani tentokrát to však herečce nevyšlo, a tak zůstala na dcery sama.

Zdroje článku: