15 zajímavostí, které jste možná nevěděli o filmu Rafťáci

15 zajímavostí, které jste možná nevěděli o filmu Rafťáci
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Kamarádi Filip a Dany plánují prázdniny na vodě, kde by měl přijít Filip o panictví. Jeho pokusy zatím ztroskotávají a vždy končí katastrofou. Bude jeho snaha během rafťácké výpravy úspěšná? S natáčením se pojí i zajímavosti. Na některé se podívejte.

Zajímavosti, které jste možná nevěděli o filmu Rafťáci

Pro tuto letní úsměvnou komedii vynaložila produkce 30 miliónů korun. Výdělek byl 66 456 401 Kč. A během prvního víkendu, kdy se komedie promítala, ji zhlédlo 103 320 diváků, celkový počet pak byl 694 595. Celé natáčení filmu nebylo delší než 40 dnů. Začínalo se točit 1. července a konec byl 15. srpna 2005.

Herecké obsazení

V roli Turka, kterou ztvárnil Jan Antonín Duchoslav, se původně měl objevit Jiří Langmajer, kterého jsme mohli vidět ve Snowboarďácích. Ten byl tehdy bohužel momentálně zaneprázdněný, a tak ve filmu vůbec nehraje.

Ve filmu můžeme vidět slavného českého hokejového brankáře Dominika Haška. Jeho rolí je záchranář, který šplhá na skále po žebříku. Na sobě měl místo dresu hasičskou uniformu.

Andrea Kerestešová
Andrea Kerestešová v roli Kláry. | Zdroj: TV Nova

Slovenské herečce Andree Kerestešové v roli Kláry, která během natáčení ještě neuměla česky, při postsynchronech propůjčila svůj hlas Andrea Elsnerová. Další zajímavostí je, že se v některých choulostivých scénách nechala zastupovat dublérkou. Jednalo se o scénu, kde jsou děvčata ve vodě bez plavek.

Natáčení a premiéra

Proč se slavnostní premiéra filmu konala právě v břeclavském kině Koruna? Protože hlavním sponzorem je společnost vyrábějící i rafty.

Scény, které probíhaly na hradu Kašperk, se ve skutečnosti natáčely na hradu Loket. Oba hrady jsou od sebe vzdálené vzdušnou čarou asi 130 kilometrů.

Ve filmu se objevuje celkem asi 70 lokací. Pro vodácké scény sloužily oblasti Vltavy, a to v úseku mezi Českým Krumlovem a Českými Budějovicemi. Ve filmu se objeví také jihočeská vesnice Rožmitál na Šumavě. Některé scény se natáčely na Ohři, na již výše zmiňovaném hradu Loket, v Rožmberku nad Vltavou nebo v Praze.

Filmaři pro natáčení vytvořili na raft speciální konstrukci. Ta sloužila pro snímání akčních sekvencí, které se točily v rozbouřené vodě. Na konstrukci zavěsili kameru, aby stabilizovali její pohyb.

I když na filmovém plátně panuje letní idylka, sluníčko krásně svítí, na obloze nejsou žádné mráčky a voda ke koupání přímo vybízí, ve skutečnosti tomu tak nebylo. Teplota vody se mnohdy pohybovala jen kolem 10ºC. Bylo to díky chladnému počasí, které během natáčení filmu panovalo.

Milan Štajjndler si ve filmu zahrál po boku Veroniky Freimanové.
Milan Šteindler si ve filmu zahrál po boku Veroniky Freimanové. | Zdroj: TV Nova

Milana Šteindlera velice překvapily peřeje, na které se měl s raftem vydat a které měl projet. Jenže všichni se tvářili samozřejmě, a tak mu nic jiného nezbylo. Nechtěl přiznat, že zase tak zkušený vodák není. Během natáčení se zrodily dva vztahy. Jeden byl mezi Karlem Janákem a Veronikou Kubařovou a druhý mezi Vojtou Kotkem, jedním z hlavních hrdinů, a Terezou Voříškovou. Oba vztahy jsou však již minulostí.

Vzhledem k tomu, že režisér Karel Janák nebyl spokojený s produkcí filmu Snowborďáci, který byl jeho debutem, volné pokračování v podobě Rafťáků si vytvořil ve své vlastní režii a se stejným štábem. Pro film byl připravený masivní marketing. Vznikl soundtrack a v obchodech se objevily výrobky, na nichž bylo logo filmu.

Zdroje článku: