Lesapán (2015): Představitel hejkala nemohl kvůli kostýmu 10 hodin jíst, ani si zajít na toaletu.

Lesapán (2015): Představitel hejkala nemohl kvůli kostýmu 10 hodin jíst, ani si zajít na toaletu.
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Inspirace v baladách Karla Jaromíra Erbena nebo v pohádkách Boženy Němcové vykrystalizovala v mysteriózní krátkometrážní fantasy horor.

Studentský film hledal inspiraci v dávných baladách

Režisér snímku, Pavel Soukup, našel inspiraci pro svou práci v baladách Karla Jaromíra Erbena. Celkově tak snímek vyznívá jako filmové zpracování jedné z dalších balad, kterou by mohli ihned připsat tomuto autorovi z 19. století.

V krátkometrážním snímku je zobrazena řečnická otázka: „Kdo je pánem lesa?“ Zda se jedná o pána lesa, nebo myslivce. Na studentském festivalu Famufest´15 EXPOSED získal tento studentský počin hned tři ceny, a to za nejlepší divácký film, za nejlepší zvuk, a za obrazové zvládnutí žánru „hororová pohádka.“

Kostým jako vězení

Už výroba kostýmu vybaveného animatronickou mimikou zabrala více než měsíc. V jeho útrobách se pak ukryl spolutvůrce masky, Josef Rarach. A kostým nebyl nikterak příjemnou záležitostí. Aplikace samotné masky zabrala něco přes 2 hodiny, a odličování více než hodinu. Natáčelo se v tropických vedrech, a proto musel být herec v každé pauze přemístěn do chladu. V masce nebylo možné jíst, ani si dojít na toaletu.

 Herec se tedy bez těchto tělesných projevů musel obejít po celých 10 hodin v kuse. Natáčení bylo komplikováno také častým vybíjením baterek u animatroniky, která se během deštivých nocí také porouchala.

Věrný hlas hejkala

Tvůrci se také zamýšleli, jak zvládnout řev hejkala. Aby byl co nejděsivější, nakonec jeho finální podobu smíchali z několika zvuků zvířat. Finální podobu, ve které hraje prim lidský hlas v podání Matěje Rupperta z kapely Monkey Business, tak doplňují například zvuky prasete, supa, orla, gorily, ale i vrzání dveří nebo skřípění brzd.

Studentský film, na který se přes crowdfunding podařilo vybrat přes 130 % původní částky, získal ceny na filmových festivalech roku 2015.