KVÍZ: Tankový prapor nás baví už 33 let, určitě hravě zvládnete i náš filmový kvíz

KVÍZ: Tankový prapor nás baví už 33 let, určitě hravě zvládnete i náš filmový kvíz
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Neexistuje snad nikdo, kdo by neviděl snímek Tankový prapor. Nebo o něm aspoň neslyšel, případně nečetl literární předlohu. Podívejme se proto na pár zajímavostí o tomto fascinujícím porevolučním snímku.

Být v 50. letech na vojně, to byla na jednu stranu poměrně děsivá záležitost, na druhou to ale pro mladé kluky byla neocenitelná zkušenost a první srážka s bizarností komunistického režimu v Československu. Vojenská cvičení, povinná účast na různých akcích, neustálá buzerace, často nelogické a protichůdné požadavky velitelů a hlavně dva roky mimo domov. S tím vším se musí potýkat i hlavní hrdina filmu Tankový prapor, Danny Smiřický. Zvládá to ale obvykle s lehkostí sobě vlastní, humorem a odvahou. A nás baví sledovat jeho snahu přežít povinnou vojnu.

Tankový prapor je chvílemi vtipnou, absurdní a chvílemi i smutnou podívanou na tu divnou dobu, kdy se muselo povinně chodit na vojnu, připravovat se na obranu proti imperialistům a sloužit vlasti.

Nejnavštěvovanější film

Tankový prapor se sice odehrává v roce 1953, ale byl natočen až v roce 1991. A stal se prvním porevolučním filmem, který byl financován soukromými investory. Návštěvnost v kinech byla obrovská a velmi rychle se vyšvihl na první příčku sledovanosti. Na atraktivitě nic nepozbyl ani po 33 letech. Kdykoliv ho televize reprízují, dívají se na něj stovky tisíc diváků.

Tankový prapor a jeho hlavní hrdina Danny Smiřický nás zkrátka baví. Nemluvě o tom, že tenhle film je plný prvotřídních českých herců v čele s Miroslavem Donutilem nebo Vítězslavem Jandákem, kteří si s tématem absurdity na vojně pohrávají s takovou lehkostí, že nám často vykouzlí nostalgický úsměv na rtech.

Pokud jste i vy zažili povinnou vojnu v Československu a Tankový prapor vás pokaždé přenese do té podivuhodné doby, určitě hravě zvládnete i náš filmový kvíz. Vyzkoušejte si, jak dobře znáte Tankový prapor. A když neuspějete, nic se neděje – na některé ze streamovacích platforem nebo při vysílání v televizi si tenhle skvělý film můžete pustit znovu a připomenout si, jaká dobrodružství Danny se svými kamarády na vojně zažil a jak prožíval své milostné vzplanutí.

Tankový prapor si jen v kinech vydělal okolo 55 milionů korun a stal se z něj hit. Co do návštěvnosti v kinech, zde předstihl i svého konkurenta – podobně tematicky laděný film Černí baroni (v obou těchto snímcích se mimochodem objevuje čtveřice známých herců – Miroslav Donutil, Milan Šimáček, Václav Vydra a Miroslav Táborský). Tankový prapor přitom vznikl z jakési hurá akce, tak trochu nelegálně. Herci se dokonce jednu dobu báli o svůj honorář. Dnes ovšem patří mezi českou filmovou klasiku a opakovaně vyšel na DVD. Pokud jste si ho oblíbili i vy, můžete pro zajímavost navštívit některá z míst, kde se natáčelo – jednalo se obce Valov a Nová Ves pod Pleší a tankodrom v Podbořanech.

Zdroje článku: