Film týdne: Snímek Bez motivu vtrhne na obrazovky a připomene atmosféru klasických detektivek sedmdesátých let

Film týdne: Snímek Bez motivu vtrhne na obrazovky a připomene atmosféru klasických detektivek sedmdesátých let
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Pravděpodobně nejstylovější filmová adaptace románu Eda McBaina je překvapivě dobrým francouzským thrillerem, odehrávajícím se na sluncem zalité Francouzské riviéře.

Film je skvěle zrežírovaný a má velice dobře vybrané herecké obsazení, přestože pro většinu diváků nejsou herecká jména Jeana-Louise Trintignanta a Jeana-Piera Marielleho moc známá. Přesto je francouzská retro filmová lahůdka nápaditě natočená a sestříhaná, plná napětí a drobných filmových výstřelků, které trošku rozptylují příliš upjatou divákovu pozornost.

Jedná se o druhý ze sedmi filmů režírovaných novinářem, spisovatelem a režisérem Philippem Labrem, který je podepsaný pod některými hodně drsnými a osobitými thrillery sedmdesátých let.

O filmu

Nice. Na scénu přichází detektiv Carella, který je dobře známý několika generacím čtenářů detektivek. Carella je zmatený zdánlivě bezdůvodnými vraždami dvou mužů – Tonyho Foresta a Pierra Barroyera. Zdálo se, že obě oběti nemají nic společného, kromě způsobu, jakým byly zabity – obě byly střeleny do středu čela odstřelovací puškou.

Carellův první zlom nastává, když najde dalšího muže, který je možná pojítkem mezi zastřelenými muži. Jde o astrologa jménem Hans Kleinberg, který oběma mužům dělal kurýra a odvážel jejich peníze do Švýcarska.

Než má šanci se detektiv dozvědět něco víc, i tento muž je náhle zastřelen. Ani třetí oběť tak nepřinesla jasný motiv vražd.

Se šarmem sobě vlastním se Carellovi podaří získat od snachy Sandry deník první oběti, který je plný schůzek s milenkami. Jedna z nich, Jocelyne Rocca, souhlasí se schůzkou s detektivem u něj doma, ale do případu nic nového nepřinese. Při odchodu z bytu se i ona stává obětí záhadného vraha. Přes okno Carella zahlédne odstřelovače a snaží se ho pronásledovat. Není úspěšný, protože vrah je příliš rychlý.

Vyšetřování je stále na mrtvém bodě. Snacha první oběti se opět objeví s jednou zajímavostí. V divadle zkouší hru, kterou režisér Palombo napsal před osmi lety. Když byla poprvé uvedena v rámci univerzitního představení, čtyři role převzaly oběti vraždy. Navíc, oběti byly zabity přesně v takovém pořadí, v jakém se objevily na jevišti ve hře.

Na základě těchto poznatků by mohl řetězec vražd pokračovat a další na řadě je známý televizní moderátor Julien Sabirna. Carella se musí snažit co nejdříve muže najít a přerušit tento šílený řetězec vražd.

Napínavou atmosféru, která kontrastuje s nádhernými lokalitami v Nice, podtrhuje hudba známého mága filmové hudby Ennia Morriconeho.

Film je k vidění 7.6. večer na ČT2.

Zdroje článku: